Završena obnova sisačkog Doma umirovljenika

imp

Dom Umirovljenika 3

Nakon 10 mjeseci intenzivnih radova završena je obnova Doma za starije i nemoćne osobe Sisak. Radove vrijedne 1,3 milijuna eura financirao je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, a obuhvaćali su sanaciju oštećenja nastalih uslijed potresa, odnosno sanaciju pukotina i oštećenja na zidovima, sanaciju dijela krovišta, izradu novih pregradnih zidova i zamjenu svih instalacija u obnavljanim prostorima, uređenje soba korisnika, te uređenje i energetsku obnovu vanjske ovojnice zgrade.

„Obnova Doma počela je 20.svibnja prošle godine i mogu reći da smo uistinu svi jako zadovoljni što je tako brzo završena. Nekima se možda čini da nije bilo brzo, ali mislim da je, obzirom su u ovom objektu svaka soba, kupaonica, hodnik, kancelarije, bili uništeni potresom i to značajno. Moram se zaista zahvaliti Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje koji je prihvatio naš projekt, koji je napravio Domagoj Bunarđija, i zaista je sveobuhvatan stoga što je obnovljena i fasada, a što je jako važno zbog energetske obnove. Inače, na fasadi je bila opeka koja je cijelo vrijeme predstavljala opasnost za okolinu zbog padanja. Sada je Dom energetski obnovljen, vrlo učinkovit što za nas znači puno obzirom na troškove energije.“, rekla je Ružica Čakširan, ravnateljica Doma na obilježavanju završetka radova.

 

Ovo je prvi ozbiljniji zahvat obnove Doma od njegovog otvorenja prije 33 godine. Dom ima kapacitet 240 korisnika i u potpunosti je popunjen.
„I formalno je završena obnova zgrade Doma za starije osobe u Sisku. Zgrada je oštećena u potresu. Na sreću, prilikom potresa nije došlo do konstruktivnih oštećenja na zgradi, pa su korisnici, za cijelo vrijeme izvođenja radova boravili u zgradi Doma. Izvedeni su radovi na pregradnim zidovima, na pukotinama na zidovima, dijelu krovišta, fasadi i sada imamo reprezentativnu zgradu u centru Siska. Ovo je velika zgrada, otprilike oko 12 000 m 2 , u kojoj boravi oko 240 naših sugrađana.“, rekao je župan Ivan Celjak dodajući da Županija i dalje razvija sustavnu brigu o starijim sugrađanima.

„Na području grada Siska smo kupili jedan objekt, trenutno je u izradi projektna dokumentacija. Čim ona bude izrađena idemo u nabavu za radove i proširit ćemo kapacitet Doma za starije osobe Sisak. Govorimo o lokaciji na području gradske četvrti Caprag. U Kutini izvodimo radove na objektu Doma zdravlja, tamo ćemo urediti smještajne kapacitete za naše sugrađane s područja Moslavine. Kupili smo i jednu zgradu na području Petrinje. Nakon izgradnje nove zgrade Doma zdravlja i taj ćemo prostor urediti za naše starije sugrađane. Za područje Gline smo raspisali nabavu za izgradnju kuća. U planu nam je iza zgrade Doma za starije osobe Glina izgraditi 74 kuće. Imat ćemo umirovljeničko naselje na području grada Gline. Isto takvo naselje namjeravamo izgraditi i na području Petrinje i Siska. Prošle godine je otvoren Dnevni centar u Novskoj, na inicijativu ministra Piletića, koji je tada još bio gradonačelnik i naravno, u suradnji sa SMŽ i Domom za starije osobe Sisak.“, dodao je župan.

 

Dobra suradnja Sisačko – moslavačke županije i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike će se nastaviti i dalje, najavio je ministar Marin Piletić i istaknuo da zbog usluga koje pruža, Dom ima nezamjenjivu ulogu u zajednici u prevenciji socijalne isključenosti starijih i nemoćnih građana.
„I dalje ćemo podržavati sve projekte širenja socijalnih usluga za naše starije diljem županije, od Novske do Gline. Obzirom je ovaj objekt završen, očekujemo završetak radova i na Domu za starije Glina pa se nadam da ćemo se i tamo vrlo skoro vidjeti, a ovih dana, na sjednicama Vlade, bit će dvije odluke. Jedna se tiče davanja suglasnosti HZMO-u da sklopi ugovor s izvođačem radova za obnovu Doma za starije u Petrinji, pošto je utvrđeno da postoji još čitav niz radova koje treba obaviti kako bi objekt bio siguran za sve korisnike i suglasnost Vlade da financira radove za koje je postupak provela SMŽ, kako bi se krenulo i u obnovu Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Petrinji. Ovih dana završili smo i postupak javne nabave za izradu projektne dokumentacije novog Dječjeg doma u Vrbini (Sisak) pa se nadamo da će ove godine krenuti radovi i na toj investiciji. Podsjetit ću da je devet objekata socijalne skrbi bilo oštećeno u potresu, da je Vlada pokrenula čitav niz projekata, osigurala preko 17 milijuna eura, da bi se te zgrade obnovile.“, rekao je ministar Piletić.

Foto: Sisak portal

najčitanije