Završena energetska obnova OŠ Sela

mradenovic

Završeni su radovi na energetskoj obnovi OŠ Sela. Obnovom će se postići značajne uštede, povećati kvaliteta i ugodnost boravka u školi. U OŠ Sela održana je završna konferencija vezana uz projekt energetske obnove škole na kojoj su sudjelovali gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Goran Grgurač, voditeljica projekta Sanja Stojaković Aleksić te u ime OŠ Sela Draženka Kušević.

„Izvedbom ovog projekta pokazali smo da u Sisku ne postoje manje vrijedne ili više vrijedne škole, da ne postoje škole koje su bliže ili dalje centru. Sve su nam škole jednako vrijedne, u sve škole nastojimo uvesti isti standard. Mislim da sa današnjim datumom tome možemo svjedočiti. U svih devet škola kojima je Grad Sisak osnivač, svuda imamo gotovo isti standard i što se tiče infrastrukture i programskih aktivnosti“, rekao je resorni gradski pročelnik Goran Grgurač na današnjoj konferenciji za medije. Radovi su počeli sredinom veljače postavljanjem toplinske izolacije na sportskoj dvorani te toplinske izolacije i hidroizolacije vanjskih zidova u tlu s prednje strane škole. Na objektu je zamijenjena stolarija, ugrađena je štedljiva rasvjeta, napravljena je toplinska izolacija ovojnice i krovišta te je ugrađena peć na pelete čime će se ostvariti znatna ušteda na grijanju.

peć na pelete  oš sela

„Projekt je počeo 2015. godine prijavom na Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od kojeg smo dobili bespovratna sredstva za izradu projektne dokumentacije koju smo napravili 2016. Kad smo imali projekt čekali smo povoljan natječaj za prijavu koji se otvorio 2017. na kojem smo dobili sredstva. U 2018. smo odabrali izvođača i krenuli s radovima. Izražavam zadovoljstvo jer smo ovaj projekt uspješno završili i prije roka. Školu iz 18. stoljeća na velika smo vrata uveli u 21. stoljeće“,dodaje pročelnik Grgurač te naglašava da je projekt energetske obnove škole u Selima završen i prije roka.

„Najveće zadovoljstvo i najveća sreća bit će kada osnovnoškolci iz Sela i okolice 9.rujna uđu i krenu se diviti svojoj staroj/novoj  školi.  Dok je pročelnik zadovoljan što će računi za energente biti manji, što je ovo sad objekt energetskog razreda A, mislim da će ipak učenici i djelatnici škole biti zadovoljni jer im je sada omogućeno kvalitetan rad i uvjeti rada.  Ovo je školski primjer kako projekt od početka do kraja treba izgledati. Kvalitetom izvedenih radova i pridržavanjem rokova, izvođač Venka gradnja pokazao je da je dorastao zadatku. Ovo je još jedna kvačica na listi od 43 projekta  ukupne vrijednosti 132 milijuna kuna od kojih je 100 milijuna kuna bespovratno iz EU fondova ili ministarstava, a koji se trenutno odvijaju na području grada Siska“, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Ukupna vrijednost projekta je 4.606.886,96 kuna financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu poziva Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Projektu su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 1.860.266,20 kuna, s tim da je i udio vlastitih sredstava apliciran prema Fondu za sufinanciranje provedbe EU projekata te je odobren maksimalan iznos od 1.262.627,00 kuna  što ukupno iznosi gotovo 70% vrijednosti projekta.

najčitanije