Zapovjednik Stjepan Grgac dobio ulicu u Sisku

st

261020211635249901.jpeg

Zeleni brijeg postao je na neki način kvart sisačkih velikana. Paralelno s Ulicom Marijana Celjaka, a od rotora na Zagrebačkoj do križanja s Ulicom Berislava Pavičića, svoju ulicu dobio je još jedan heroj Domovinskog rata.
Stjepan Grgac godinu je dana vodio 57. SAMB ‘Marijan Celjak’ kao zamjenik zapovjednika Matije Pavlovića, a kao zapovjednik je poveo brigadu u operaciju Oluja, gdje je na prvoj crti bojišnice poginuo nakon svega nekoliko sati, 4. kolovoza 1995. godine.
Upravo mu je zapovjednik Matija Pavlović prvi odao počast prilikom otkrivanja table s nazivom ulice koja nosi njegovo ime.
‘Kad netko prođe ovim ulicama zapitat će se koji su to ljudi bili. Tako će saznanja o našim herojima nastaviti živjeti, a oni su zaslužili da ih spominjemo i da ih se sjećamo’, rekao je Pavlović.
Otkrivanje table s imenom Stjepana Grgca bio je emotivan trenutak i za članove njegove obitelji, što nam je potvrdio i sin Goran.
‘Čovjek je živ dok ga se drugi sjećaju. Preplavili su me osjećaji, sretan sam i ponosan jer će se mog oca zahvaljujući ovoj ulici sjećati stalno.’
U Sisku je oslobođena prva vojarna, tu je bila i prva dobrovoljačka brigada, i upravo to puno govori o ulozi Siska u Domovinskom ratu, smatra gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.
‘Važno je da kroz svoja djela i postupke ne izdamo ono za što su heroji Domovinskog rata dali svoj život. Ove ulice koje nose ime po braniteljima šire svijest o važnosti Siska u Domovinskom ratu, to smo htjeli i uvođenjem nagrade ‘Heroj Domovinskog rata – Marijan Celjak’, kako bi naša djeca, ali i svi ostali znali koji je doprinos naših heroja’, rekla je gradonačelnica.

najčitanije