Započela konstrukcijska obnova još jedne višestambene zgrade u Sisku

imp

Obnova Plavi 9 3

Stanari samostalno provode obnovu uz novčanu pomoć države

Nakon što je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine odobrilo dodjelu novčane pomoći za konstrukcijsku obnovu višestambene zgrade u Ulici Stjepana i Antuna Radića 49. u centru Siska, stanari su krenuli s radovima obnove.

 

 

Riječ je o stambeno – poslovnoj zgradi s pet stanova i tri poslovna prostora, a za obnovu od potresa Ministarstvo je uplatilo sva potrebna sredstva za obnovu unaprijed na račun zajedničke pričuve i to u iznosu nešto većem od 345 tisuća eura. Radove obnove koordinira upravitelj GSG Gradsko-stambeno gospodarstvo d.o.o. Sisak koji je ujedno uz suglasnost suvlasnika podnio zahtjev za obnovu zgrade.

 

 

S obzirom da je riječ o zahtjevnijim radovima obnove zbog jačih oštećenja prouzrokovanih potresom, njihov završetak očekuje se za godinu dana.

 

 

Osim ove zgrade, uskoro kreću s radovima konstrukcijske obnove od potresa i stanari zgrade na lokaciji Oktavijana Augusta 10 u Sisku za čiju je obnovu već uplaćeno 286 tisuća eura a uvođenje izvođača u radove očekuje se tijekom ovog mjeseca.

 

 

Podsjetimo, model novčane pomoći za obnovu tzv. samoobnova, dodatno je unaprijeđen izmjenama zakonskog okvira u veljači ove godine. Naime, novim Zakonom o obnovi zgrada oštećenih u potresu omogućeno je da se sva potrebna sredstva za obnovu uplaćuju unaprijed na račun zajedničke pričuve – ukoliko je riječ o obnovi višestambene zgrade, odnosno na račun privatne osobe ukoliko je riječ o obnovi odnosno gradnji zamjenske obiteljske kuće. Trošak konstrukcijske obnove država financira u stopostotnom iznosu na području na kojem je proglašena katastrofa.

 

Dodatno, kod obnove višestambenih zgrada voditelju projekta obnove odnosno osobi koja koordinira obnovu – upravitelju, predstavniku suvlasnika ili pak nekom trećem kojeg odaberu suvlasnici, isplaćuje se i naknada troška koordinacije u iznosu od 5.308 eura za zgradu do 700 m2 pa do 10.617 eura za zgrade preko 1.500 m2.

 

Kod obnove odnosno gradnje zamjenske obiteljske kuće koordinatoru obnove isplaćuje se 2.654 eura ukoliko je riječ o konstrukcijskoj obnovi kuće odnosno 3.318 eura ukoliko je riječ o gradnji zamjenske obiteljske kuće.

 

Prema podacima resornog Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine sve više građana odlučuje se upravo za ovaj model obnove tzv. samoobnovu svojih nekretnina, te je od veljače 2023. godine na 260 posebnih bankovnih računa građana dosad uplaćeno više od 15 milijuna eura.

 

Inače, na području grada Siska trenutno je aktivno 109 gradilišta obnove od čega 51 konstrukcijskih obnova, 45 nekonstrukcijskih obnova te 13 gradnji zamjenskih obiteljskih kuća.

 

 

Koraci za korištenje modela samoobnove:

1. Podnesite zahtjev za novčanu pomoć za obnovu
2. Izradite nalaz ovlaštenog inženjera građevinarstva koji utvrđuje razinu i stupanj oštećenja zgrade (samostalno ili putem Ministarstva)
3. Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine donosi rješenje o isplati novčane pomoći te vrši isplatu na račun zajedničke pričuve
4. Angažirajte ovlaštenog inženjera koji će izraditi projekt obnove
5. Angažirajte ovlaštenog izvođača radova i nadzornog inženjera
6. Po završetku radova ishodite pisanu izjavu izvođača o izvedenim radovima i završno izvješće nadzornog inženjera
7. Sačuvajte originalne račune za obavljene usluge i radove te svu pripadajuću dokumentaciju

 

 

Foto – Ministarstvo graditeljstva

najčitanije