Zajednički projekt Gimnazije Sisak i Srednje škole Viktorovac „Sisku na dar“

mradenovic

251020211635198863.jpeg

Učenici Gimnazije Sisak i Srednje škole Viktorovac, u zajedničkom projektu Sisku na dar, ujedinili su svoje kreativne snage i pripremili umjetnički program koji će predstaviti povodom Dana grada.

Riječ je o suradnji dramske grupe Coolise i učeničke zadruge GIMSI pod vodstvom profesorice Vesne Rogulje Mart koji će recitirati stihove Tee Benčić Rimay, a putem video zapisa kazivat će se poezija bivših i sadašnjih učenika i profesora Gimnazije Sisak. Srednjoškolci SŠ Viktorovac, pod vodstvom profesorice Tanje Vadle, izvest će performans povezujući povijest Siska pa će Siščani imati priliku čuti ulomke iz djela Juran i Sofija Ivana Kukuljevića Sakcinskog, prisjetit će se Željezarinih književnih nagrada te poslušati zenitističku poeziju.

“Učenici pokušavaju rekonstruirati vrijeme s početka 19.stoljeća, glume Jurana i Sofiju. Drugi dio izvedbe je zenitistički pokret. Malo ljudi zna da je snažna avangarda postojala i u Sisku, da su akteri zenitizma, recimo Marijan Mikac, održavali prve avangardne večeri upravo u Sisku. Učenici će predstaviti zenitizam, upoznati s obilježjima zenitističkog pokreta.  Treći dio programa je kultura u Željezari – jedan aspekt kulture koji je jedno vrijeme bio zanemaren, a uposljednje vrijeme se ponovno vraća, vraćamo se svim vrijednostima Željezarinog kulturnog života“, pojašnjava profesorica Tanja Vadla iz Srednje škole Viktorovac.

Izvedba će se održati na pozornoci na Šetnici Slave Striegla 4.lipnja od 21:00 sat.

najčitanije