Zabrana napuštanja mjesta prebivališta ne vrijedi za sve

nn

261020211635208831.jpeg

Nacionalni stožer civilne zaštite donio donio je Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, a sve kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja bolesti COVID-19.

Ipak, postoje iznimke.

1. Pravne osobe odnosno poslodavci izdaju, ovjeravaju i potpisuju propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta za sljedeće okolnosti:
a) Promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja
b) Dnevne migracije zaposlenih u službama bitnima za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe
c) Izvješćivanje javnosti
d) Putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće
e) Žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19

2. Izabrani liječnik obiteljske medicine izdaje, ovjerava i potpisuje propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta za sljedeće okolnosti:
a) Stanovnicima koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb

3. Nadležni stožeri civilne zaštite (Stožeri civilne zaštite Općina i Gradova) izdaju, ovjeravaju i potpisuju propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta za sljedeće okolnosti:
a) Iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština

Dakle, Stožer civilne zaštite Grada Siska zadužen je za osiguranje provedbe i nadzora dozvoljenog kretanja izvan grada Siska osobama koje imaju vitalne obiteljske razloge, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština.

Osobe s prebivalištem na području grada Siska koje imaju djecu ili starije osobe u obitelji izvan grada Siska, a o kojima moraju vitalno skrbiti, mogu dobiti propusnicu. Za dobivanje propusnice potrebno je ispuniti zahtjev za izdavanje propusnice (pronaći ćete ga ovdje) te ga poslati na e-mail stozer@sisak.hr Stožer civilne zaštite Grada Siska izdat će propusnicu za izlazak i ulazak u mjesto prebivališta te je tražitelju dostaviti na njegovu e-mail adresu. Osoba je dužna imati propusnicu kod sebe i pokazati je nadležnima na zahtjev.

Ukoliko niste u mogućnosti poslati zahtjev za propusnicu e-mailom, niti primiti propusnicu e-mailom, možete je predati u gradskoj upravi, Rimska ulica 26, radnim danom od 9 do 14 sati.

Dodajmo da ova odluka vrijedi od danas, 23.3.2020., do daljnjega.

najčitanije