Za vikend počinje zimsko računanje vremena

imp

Sat Vrijeme

Ovog vikenda spavamo sat duže jer počinje zimsko računanje vremena. To znači da kazaljke na satu u nedjelju 29.listopada treba pomaknuti jedan sat unatrag, točnije – s 3 sata ujutro na 2 sata.

 

Policija je izvijestila da će korištenje dnevnih/kratkih svjetala danju biti obvezno od 1. studenoga do 31. ožujka, a korištenje zimske opreme na vozilima od 15. studenoga do 15. travnja.

 

Vozači mopeda i skutera dužni su tijekom cijele godine imati upaljena kratka svjetla, a u slučaju nepoštovanja te odredbe platit će kaznu od 30 eura.

Slično vrijedi i za bicikliste, koji od prvog sumraka do potpunog svanuća te u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno bijelo svjetlo na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Nepoštovanje te mjere kažnjava se sa 60 eura.

 

Pomicanje sata odrazit će se na željeznički promet – vlakovi će biti zaustavljeni na jedan sat u kolodvorima u kojima se zateknu kako bi bili u skladu s voznim redom.

 

Uz to, iznova se mijenja i obračun električne energije pa se struja utrošena od 7 do 21 sat obračunava prema višoj tarifi, a od 21 do 7 sati prema nižoj tarifi.

najčitanije