Spavamo sat duže

Za vikend počinje zimsko računanje vremena

imp

Zimsko Računanje Vremena

Ovog vikenda spavamo sat duže jer počinje zimsko računanje vremena. To znači da kazaljke na satu u nedjelju 31.listopada treba pomaknuti jedan sat unatrag, točnije – s 3 sata ujutro na 2 sata.

Policija je izvijestila da će korištenje dnevnih/kratkih svjetala danju biti obvezno od 1. studenoga do 31. ožujka, a korištenje zimske opreme na vozilima od 15. studenoga do 15. travnja.
Vozači mopeda i skutera dužni su tijekom cijele godine imati upaljena kratka svjetla, a u slučaju nepoštovanja te odredbe platit će kaznu od 300 kuna.
Slično vrijedi i za bicikliste, koji od prvog sumraka do potpunog svanuća te u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno bijelo svjetlo na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Nepoštovanje te mjere kažnjava se s 500 kuna.

Pomicanje sata odrazit će se na željeznički promet – vlakovi će biti zaustavljeni na jedan sat u kolodvorima u kojima se zateknu kako bi bili u skladu s voznim redom.

Uz to, iznova se mijenja i obračun električne energije pa se struja utrošena od 7 do 21 sat obračunava prema višoj tarifi, a od 21 do 7 sati prema nižoj tarifi.

Pomicanje sata trebalo je prestati 2019. godine, nakon što je bivši predsjednik EK Jean-Claude Juncker 2018. to predložio za cijelu Europsku uniju, s time da je članicama prepušteno da odluče hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena
Prijedlog je 2019. podržao Europski parlament, no trebaju ga usvojiti države članice. Trenutno nema nikakvih naznaka da bi prijedlog mogao dobiti njihovu potporu.

najčitanije