Za vikend počinje ljetno računanje vremena

imp

251020211635200167.jpeg

Pomicanjem kazaljke za jedan sat unaprijed ove nedjelje počinje ljetno računanje vremena koje u startu donosi gubitak jednog sata spavanja ali zato donosi duži dan.
Tako ćemo u noći sa subote na nedjelju, 27. na 28. ožujka, satove u 2 sata ujutro pomaknuti na 3 sata.

Prelaskom sa zimskoga na ljetno računanje vremena ne prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju. Prema zakonu od 2019. godine, s promjenom sata više nema obaveze paljenja svjetala na automobilima.
Novi zakon paljenje i gašenje svjetala regulira u datumskom razdoblju (od 1. studenog do 31. ožujka), a ne po promjenama zimskog i ljetnog računanja vremena.
Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

Također, vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna, poručuju iz MUP-a.

Ljetno računanje vremena donosi i promjene u obračunu električne energije pa se struja utrošena od 8 do 22 sata obračunava prema višoj tarifi, a od 22 do 8 prema nižoj tarifi.
Još prošle godine razgovaralo se o ukidanju pomicanja sata, a trenutno stoji odluka da do ove godine sve članice EU moraju odlučiti žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.
Ljetno računanje vremena bit će na snazi do 31. listopada 2021.

najčitanije