Vruća atmosfera, Stranka Opasnih Namjera, novi Laburisti, dobitnici Nagrada Grada Siska...

ibb

Posljednja sjednica Gradskog vijeća prije lokalnih izbora vjerojatno će više ostati zapamćena po atmosferi nego po donesenim odlukama, obzirom na broj pozivanja na povrede poslovnika, ispravke netočnih navoda, ali i na količinu ne baš prikladnih riječi na relaciji između govornice i vijećničkih klupa. No, svi prijedlozi Dnevnog reda ipak su dobili većinu ruku u vijećnici pa je, između ostalog, prihvaćen i Prijedlog odluke o kreditnom zaduženju i refinanciranju kod OTP banke – točka koja je i prije sjednice u javnosti izazvala dosta pitanja budući da podrazumijeva novi kredit u visini od 25 milijuna kuna. Namijenjen je opremanju RC Zibel, otkupu sportske školske dvorane Budaševo te refinanciranju postojećih kredita podignutih za izgradnju dječjeg vrtića na Zelenom brijegu – pojašnjava gradonačelnica Kristina Ikić Baniček:
”Veliko mi je zadovoljstvo što ovom odlukom svim građankama i građanima grada Siska štedimo7,9 milijuna kuna, budući da smo u situaciji kada je vrlo povoljno refinanciranje postojećih kredita i u situaciji da imamo odličnu suradnju s OTP bankom. Omogućeno nam je da dosadašnje nepovoljne kredite za vrtić na Zelenom brijegu, koji je dovršen u mom mandatu jer ga prošla vlast u 7 godina nije uspjela dovršiti, refinanciramo. Ostaje isti broj godina otplate, a kamata se bitno snižava na 2,75%”, kaže gradonačelnica, pojašnjavajući i dio vezan za dvoranu u Budaševu:
”Inventivni financijaši iz Stranke Opasnih Namjera”, kaže gradonačelnica misleći pritom na prošlu gradsku vlast, ”odlučili su sada već davne 2005/6.godine da će napraviti financijski leasing sportske dvorane, što je građane koštalo, i danas ih još uvijek košta, 117.300,00 kuna na 15 godina. Mislili su da je dobro i isplativo kroz 15 godina dvoranu koja ima 655 kvadrata iskoristive površine platiti 19,6 milijuna kuna. Mi smo ponudili raniji otkup i s tim ranijim otkupom štedimo građanima 7,3 milijuna, budući da otkupljujemo tu dvoranu za iznos od 7 milijuna – da to nismo ponudili, do kraja otplate bismo trebali 15,6 milijuna.”, pojašnjava Ikić Baniček, dodajući kako se ovim zaduženjem osiguravaju i sredstva za završetak RC Zibel, odnosno za opremanje Ledene dvorane u iznosu od 8,5 milijuna kuna. Taj se iznos, napominje gradonačelnica, na vijećničkim klupama našao još u 11. mjesecu u sklopu projekcije proračuna za 2018. godinu: ”Obzirom na ovo refinanciranje i uštede koje smo ostvarili i obzirom da će se uskoro ishoditi građevinska dozvola za ovaj projekt te budući da znamo da možemo krenuti u opremanje ove godine, smatrali smo da je dobro i odgovorno sredstva osigurati već ove godine, kako bi sljedeća sezona hokeja, klizanja i korištenja dvorane krenula što prije”, kaže gradonačelnica.

dav

dav

dav

Između ostalog, vijećnici su na današnjoj sjednici prihvatili i Plan gospodarenja otpadom Grada Siska koji se odnosi na razdoblje do 2022.godine, Plan održive urbane mobilnosti, plan održavanja komunalne infrastrukture, ali i prijedlog dobitnika Nagrada grada Siska, koje će biti dodijeljene na svečanoj sjednici povodom Dana grada 4. lipnja: predloženi laureati su Nikola Tadić i Davorka Ljubičić  kao dobitnici nagrada za životno djelo, za dobitnike godišnjih nagrada predloženi su Češka beseda Sisak, Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić i Stevče Arsoski, a Nikica Pirc, Ana Majić i Športska ribolovna udruga Metalac predloženi su za Pohvalu i Zahvalnicu Grada Siska.

dav

A jedna od novosti koja je obilježila današnju sjednicu je i povećanje članova Kluba vijećnika Hrvatskih Laburista: Ivici Renduliću i Ivanu Mlinariću pridružio se novi član stranke – vijećnik Momir Gaćeša, a klubu su pristupili i nezavisni Ivica Grgurić i donedavni HNS-ovac, a sada nezavisni vijećnik Nenad Vukušić.

najčitanije