Volonterske nagrade Gimnaziji Sisak i OŠ Budaševo – Topolovac - Gušće

mradenovic

261020211635230064.jpeg

Od ukupno 15 odabranih projekata hrvatskih osnovnih i srednjih škola, dva su priznanja za poseban doprinos razvoju volonterstva, filantropije i društvenog angažmana stigla u Sisak. Priznanje „Otisak srca“ pripalo je OŠ Budaševo – Topolovac – Gušće, a priznanje „Dobrota nas veže i spaja“ Gimnaziji Sisak.
Riječ je o priznanjima kojima Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj žele podržati uključivanje mladih u razne vidove pomaganja drugima.  Priznanja su dodijeljena na manifestaciji organiziranoj povodom obilježavanja Europskog dana filantropije i zakladništva u Zadru. Na središnjoj proslavi 28. rujna koja se odvijala na Narodnom trgu svoj su rad predstavile zaklade uključene u Hrvatski forum zaklada »ZaDobro.BIT«, uz zanimljiv interaktivni program usmjeren djeci i mladima.

Osnovna škola Budaševo – Topolovac – Gušće nagrađena je plaketom „Otisak srca“ za volontersku inicijativu djece. Delegaciju škole činile su učiteljica njemačkog jezika Martina Alapić Breyer, učiteljica likovne umjetnosti Tanja Peronja Begić te učenice 6. razreda Sara Ivšić i 7. razreda Stela Klasić koje djeluju u školskom volonterskom klubu „Sreća“. Volonterski klub u školi djeluje od prošle godine, stoga je ovo priznanje velik poticaj za nastavak rada.

„Prošle školske godine krenuli smo s volonterskim klubom. Namjera je bila da se aktivno uključi što više učenika u aktivnosti. Krajem prošle školske godine prijavili smo se na Natječaj s idejom vijeća učenika o uređenju ljetne učionice“, rekla je pedagoginja Jadranka Knežević. Osim ideje uređenja ljetne učionice, volonteri škole  organizirali su još nekoliko akcija.

„Prošle smo godine djelovanje više ograničili na našu školu. Najznačajniji program bio je pomoć pri učenju, gdje su učenici jedni drugima pomagali u savladavanju gradiva.U školi provodimo i program građanskog odgoja, tako smo u okviru građanskog odgoja proveli inicijativu koja je bila temeljena na pravima životinja. Izrađivali smo olovke, prodavali ih te od sredstava kupili hranu. Iduća nam je akcija posjet azilu. Planiramo i akcije uređenja  škole, obojiti holove i učionice, uljepšati okoliš. Djeca na konkretnim primjerima, svojim sudjelovanjem uče o filantropiji, o važnosti pomoći drugima…“, rekla je Martina Alapić Breyer.

Gimnazija Sisak dobila je priznanje „Dobrota nas veže i spaja“ za svoj projekt Veliko srce malog volontera.  „Projekt je zamišljen kao svojevrstan edukativni model interdisciplinarnog pristupa i korelacije umjetničkog područja, građanskog odgoja i drugih međupredmetnih tema, koji bi mladima i djeci na neposredan način približio ideju, svrhu i moguće načine volontiranja, kao i drugih vidova filantropije“, rekla je profesorica Marijana Milas. Uz Gimnaziju Sisak, OŠ Budaševo – Topolovac – Gušće, priznanje je dobila i OŠ Jabukovac, tako da su u našu županiju stigla ukupno tri priznanja.

Škole su, osim plaketama, nagrađene i novčanim nagradama namijenjenima provedbi inicijativa i modela, a koji se trebaju realizirati do svibnja iduće godine.

najčitanije