Volonteri godine Grada Siska

ibb

261020211635273848.jpeg

Sedmu godinu zaredom Grad Sisak dodjeljuje priznanja za Volontere godine pojedincima koji su se posebno istaknuli volontiranjem u različitim gradskim ustanovama, udrugama i organizacijama.

Ovogodišnji dobitnici priznanja su: Sonja Jurković (Građanska inicijativa Moj grad Sisak), Slavica Voloder (Župni Caritas Katedralne župe Uzvišenja svetog Križa Sisak), Matea Vipotnik (Agencija lokalne demokracije Sisak), Zvonko Rožanković (Opća bolnica dr. Ivo Pedišić Sisak), Elvis Salešević (Gradsko društv Crvenog križa Sisak), Žana Dedić (Odjel za djecu i mladež Gradskog Crvenog križa Sisak), Marija Trajanov (Udruga za djecu i mlade Novi svijet) i Samanta Livačić (Društvo Naša djeca Sisak).
Iako je riječ o ljudima različite dobi i profesionalnih usmjerenja, svima je zajedničko jedno: svoje slobodno vrijeme odlučili su pokloniti drugima i za to ne tražiti nikakvu naknadu. Motivi i način na koji su ostvarili svoju karijeru volontera, također se razlikuju, ali bilo da se radi o sudjelovanju u humanitarnim projektima, radu s djecom ili besplatnom davanju profesionalnih usluga, svi se slažu kako osjećaj korisnosti, novo iskustvo i poznanstva te osmijeh i zahvala koju dobivaju zauzvrat, vrijede više od novčane ili neke druge vrste materijalne naknade.
Kako bi se ukazalo na važnost volonterskog rada i na lokalnoj i na globalnoj razini, Ujedinjeni narodi su 1985. godine ustanovili Međunarodni dan volontera, 5. prosinca.
Grad Sisak taj dan obilježava upravo dodjelom priznanja za Volontera godine, čime u razvoju volonterstva vidi i priliku za stvaranje demokratičnijeg, odgovornijeg i brižnijeg društva.

najčitanije