Vodovod u Sisku primjeren 21.stoljeću

mradenovic

261020211635240832.jpeg

Na današnjoj konferenciji za medije potpisan je Ugovor izrade studijske i projektne dokumentacije te dokumentacije o nabavi za prijavu projekta Sisak 2 – Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Sisak. Cilj projekta je dovođenje sisačkih kućanstava i vodovodne infrastrukture u 21. stoljeće.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček istaknula je kako je ovaj projekt na red trebao doći i ranije. Ipak, uz dobru suradnju Grada, Sisačkog vodovoda i Hrvatskih voda od iduće godine trebalo bi se početi s radovima na vodovodnoj mreži. Trebalo bi se rekonstruirati i izgraditi gradsku infrastrukturu spajanjem postojećih džepova bez odvodnje na užem području grada Siska. Predviđaju se i rekonstrukcije i izgradnje kanalizacijske mreže u Željezari, na području Kanaka, Crnca i Capraških poljana. Trebale bi se izgraditi i kanalizacijske mreže i priključci gravitirajućih južnih naselja: Novog Praćna, Novog Sela i Komareva te sjevernih gravitirajućih naselja: Odra, Žabno, Stupno, Staro Praćno i Sela. Vodoopskrba i odvodnja predviđena je i za općine Martinska Ves i Sunja.

20181001_122715

Nakon što se završi izrada projektne dokumentacije, kreće izgradnja sustava. Vrijednost investicije je između 300 i 350 milijuna kuna koji će se, kako je planirano, u 70 postotnom iznosu financirati sredstvima EU, preostalih 23,4 posto financirat će se iz državnog proračuna i proračuna Hrvatskih voda te 6,6 posto do strane Sisačkog vodovoda.

U kratkom izlaganju voditelja projektnog tima Sisačkog vodovoda Valka Erdeljca, naglašeno je kako ovaj projekt Sisku može omogućiti da, uz tri rijeke, sisačka voda uvijek bude čista, vrhunske kvalitete i da se na taj način omogući  razvoj grada. Ovim projektima nastoji se  poboljšati održivost u gospodarenju vodom.

Za što bolju provedbu projekta, potrebne su zajedničke snage svih aktera. Zasad, kako ističe Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, Sisački vodovod i Grad Sisak pokazali su se kao pravi partneri na koje se može računati.

najčitanije