Vodostaji u opadanju

imp

Kupa Sisak

Prolazi još jedan veliki vodeni val, ali za sobom, na sreću, ne ostavlja teže posljedice na sisačkom i petrinjskom području. Najsvježija mjerenja Hrvatskih voda pokazuju da vodostaji rijeka Sava, Kupa i Odra su u opadanju. Tendenciju pada bilježe i rijeke Una i Glina. No oprez je u dalje potreban i opuštanja za žurne službe na području županije još nema.

 

Kako su priopćile Hrvatske vode vodostaji rijeke Kupe na petrinjskom području opali su za 20-ak centimetara u odnosu na maksimalno zabilježenih +980 cm u subotu, 20.5.2023.
Trenutačni vodostaj rijeke Kupe na mjerodavnoj vodomjernoj postaji Farkašić za petrinjsko područje 22.svibnja u 7 sati iznosi +933 cm. U idućim satima očekuje se malo osjetnije opadanje vodostaja intenzitetom 2-3 cm/sat, te bi se već danas popodne vodostaj rijeke Kupe u Farkašiću trebao spustiti ispod razine od +900 cm.
U narednim satima slijedi lagano opadanje vodostaja i postepena relaksacija pritiska na nasipe, dok će očekivano značajnije opadanje vodostaja rijeke Kupe na petrinjskom području uslijediti tek od kasnih popodnevnih sati.

 

Trenutačni vodostaj rijeke Save na mjerodavnoj vodomjernoj postaji Crnac danas u 7 sati iznosi +706 cm. Na snazi su redovne mjere obrane od poplava. U naredna 2 dana očekuje se lagano opadanje vodostaja rijeke Save na sisačkom području intenzitetom od 15-ak cm na dan.

 

Za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save na sisačkom i jasenovačkom području, od ponedjeljka, 15.svibnja, otvorene su ustave Prevlaka i Trebež, putem kojih se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjsko polje.

 

Procjenjuje se kako je trenutna zapunjenost sustava savskih retencija preko 900 milijuna m3 (Lonjsko polje 400 milijuna m3 , Odransko polje 150 milijuna m3 te Mokro polje 350 milijuna m3).

 

Štete od visokih vodostaja i izlijevanja rijeka tek će se zbrajati i još dugo sanirati. Na mjestu proboja nasipa Save u Galdovu kod Siska, voda još nije ispumpana, a najveća je šteta počinjena na objektima Udruge za terapijsko jahanje KAS. Budući da su u poplavi uništene i zalihe stočne hrane iz Udruge KAS uputili su apel donatorima za pomoć.

najčitanije