Vlasnici obiteljskih domova poručuju: Nadamo se da nećemo morati birati koga izbaciti iz doma!

imp

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike najavljuje smanjenje broja korisnika u obiteljskim domovima, što je pogrešan način rješavanja problema loših i ilegalnih domova za starije
Odbor za socijalnu skrb sa smještajem Udruge Glas poduzetnika upozorava da najavljeno smanjenje broja korisnika u obiteljskim domovima pogađa ne samo starije osobe, već i osobe s invaliditetom.  S obzirom na to da u Hrvatskoj postoji 456 obiteljskih domova koji se brinu za oko 8000 korisnika, smatraju da je važno da se i njihov glas čuje.  Naime, izmjene koje se najavljuju iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike su jako loše za skrb o starijim osobama i osobama s invaliditetom.
“Svjesni smo činjenice da je sustav potrebno prilagoditi današnjim potrebama starijih osoba i uskladiti sa suvremenim standardima struke,  no smanjenje broja korisnika nema nikakvu osnovu i neće riješiti ni jedan problem.  Upravo suprotno, stvorit će nove.” naglašava Marijan Sarkotić,  koordinator Odbora za socijalnu skrb sa smještajem UGP-a.

Usluga smještaja u obiteljskom domu je izvaninstitucionalna usluga i takva usluga mora postojati, kažu u UGP-u ističući da će smanjivanje broja korisnika u obiteljskim domovima dovesti do mnogobrojnih problema. Smanjit će se kapaciteti smještaja starijih osoba i osoba s invaliditetom. Doći će do znatnih povećanja cijena u privatnom sektoru. Važno je uzeti u obzir, napominju u UGP-u da ne postoji sufinanciranje korisnika, kao što je slučaj u javnim domovima.  Ovakvim odlukama, usluga smještaja postat će nedostupna još većem krugu starijih osoba.
Smanjenjem broja korisnika u obiteljskim domovima neće se riješiti problem domova s lošom uslugom, kao ni problem ilegalnih smještaja. Smatraju da ovo nije dobar način za rješavanje postojećih problema, iako su upravo loši i ilegalni domovi razlog izmjena i dopuna pravilnika kojim se pooštravaju uvjeti za otvaranje obiteljskog doma.
“Kao što smo naglasili i na sastanku u ministarstvu, ovi problemi se mogu riješiti samo kombinacijom obvezne edukacije, redovitog nadzora domova i sufinanciranja korisnika na smještaju u domovima privatnih osnivača.” – rekao je Marijan Sarkotić.

Inzistiranje na smanjenju broja korisnika i eventualna zakonska provedba, rezultirat će zatvaranjem brojnih obiteljskih domova. “Smanjenje broja korisnika možda bismo i shvatili da država ima strategiju i način kako zbrinuti sve te ljude koji će ostati bez skrbi i njege. No, kada znamo da su javni domovi ne samo puni, već da imaju puno više korisnika od dozvoljenog te da su brojevi onih na listama čekanja peteroznamenkasti – ovakve najave o smanjenju i inzistiranje na njima nam nisu jasni.” – izjavio je Marijan Sarkotić.
Tu se govori o 450 obiteljskih domova i u UGP-u ne žele da svi ti zaposlenici ostanu bez posla i da postanu primatelji socijalnih naknada.

Odbor za socijalnu skrb sa smješztajem održao je 4.prosinca sastanak s predstavnicima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Na sastanku je dogovoreno da će predstavnici obiteljskih domova sudjelovati u fokus grupi. Članovi Odbora će ističu u UGP-u, svojim iskustvom i znanjem doprinijeti kvalitetnoj razradi pravilnika i zakona te se nadamo da će se naći najbolje rješenje.

„Napominjemo da, kao Odbor za socijalnu skrb sa smještajem, zastupamo većinu predstavnika obiteljskih domova, no stojimo samo iza onih koji svoj obiteljski dom vode u skladu sa zakonskim propisima i standardima struke i etike.“, Poručuje Udruga glas poduzetnika.

Podsjetimo, inicijativa Glas poduzetnika pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su pokretači ocijenili nedostatnima. Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, Glas poduzetnika se pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske. Isto je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj. Na zahtjev članova inicijative, osnovana je Udruga Glas poduzetnika koja je od osnivanja prikupila više od 14.000 članova, a Udrugu podržava preko 200.000 građana Hrvatske.

najčitanije