Višemilijunska ulaganja u Južnu industrijsku zonu

imp

261020211635285099.jpeg

Krajem listopada Grad Sisak raspisao je javni poziv za iskazivanjem interesa za osnivanjem prava građenja na nekretninama u Južnoj industrijskoj zoni. Na natječaj su se, kazala je danas gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, javila tri zainteresirana ulagača. Riječ je o ulagačima iz Hrvatske i Italije koju su zainteresirani za katastarsku česticu koja je nešto veća od 13 hektara.

Prvi ulagač je tvrtka DIV koji bi gradio tvornicu betonskih pragova, koja bi se sastojala od hale za proizvodnju, skladišta i zemljišta koje je potrebno za odlaganje proizvoda prije isporuke.
Zatim tu je i Mitteleuropa (tvrtka iz Italije), koji bi izgradili energanu na bio masu, snage 4 MW. Za početak bi izradili najmanje jednu a imaju projekt, ističe gradonačelnica, odnosno projekciju za tri kogeneracijska postrojenja. “Ova energana na bio masu ne bi značila samo puku proizvodnju energije, nego znači i stvaranje široke mreže kooperanata sa područja Grada Siska za prikupljanje te bio mase, bilo da se radi o zapuštenim poljoprivrednim površinama i zaraslim kanalima do toga da bi se sadila biljka Arundo, posebna vrsta brzorastuće trske. Unaprijed bi se kooperanima dalo sjeme, kupila mehanizacija i jamčilo da će se sva proizvedena količina otkupiti.” – istaknula je gradonačlenica Kristina Ikić Baniček.
I treća tvrtka koja će ulagati u JIZ je Epi consulting, koji će izgraditi bio plinske energane snage 0,3 MW. “Izgradanja ovog postrojenja značila bi zbrinjavanje kompletnog bio razgradivog otpada uz razvijanje lokalnog gospodarstva i poljoprivrede. ” – kazala je gradonačelnica , dodajući kako su ove investicije višemilijunske i ozbiljne.

Ovo je još jedan od načina, uz ostale pogodnosti za investitore koje Grad nudi, naglašava Ikić Baniček, kojima se želi potaknuti izgradnja proizvodnih pogona u Sisku. Ako sve bude išlo po planu ugovori s novim investitorima u Južnu industrijsku zonu mogli bi se potpisati za mjesec dana.

najčitanije