Vijećnička većina okrenula leđa oporbi zbog gašenja Rafinerije

mradenovic

Na samom početku 10. sjednice Gradskog vijeća, prije Aktualnog sata, predsjednica Gradskog vijeća Ivana Krčelić osvrnula se na aktualnu situaciju s Rafinerijom.
„Želim u osobno, u ime predsjedništva Gradskog vijeća te kolege Sekulića koji se žustro bori za opstanak Rafinerije, obzirom na nedavna događanja u Saboru i donesene izmjene i dopune Zakona o privatizaciji INA-e, reći da je predsjedništvo Gradskog vijeća jednoglasno uputilo molbu Premijeru te resornom ministru. Tražili smo da se razjasne još neke stvari. Ne samo da nas nisu primili niti nam odgovorili, već su u srijedu izglasali zakon…“, rekla je predsjednica Gradskog vijeća Ivana Krčelić.
Vijećnička većina, ustajala je i simbolično protestirala za vrijeme aktualnog sata, kada bi oporbeni vijećnici postavljali pitanja, kako bi pokazali prijezir prema svima koji su sudjelovali i podržavaju HDZ-ovu predaju INA-e MOL-u i gašenju sisačke Rafinerije.
Na Aktualnom satu, vijećnici su postavljali pitanja gradonačelnici, zamjenicima te pročelnicima. Postavljali su pitanja vezana uz gradsku infrastrukturu, strategiji zelene infrastrukture, koja je kasnije na sjednici i prezentirana, raspitivali se o radovima i sanaciji vrtića u Capragu. Nakon Aktualnog sata, oporbeni vijećnici napustili su sjednicu koju je nastavilo 14 prisutnih vijećnika i koji su jednoglasno usvojili sve točke Dnevnog reda.
Vijeće je jednoglasno donijelo Program Sisački poduzetnik/ca 2019. Grad Sisak tako četvrtu godinu za redom nastavlja program subvencioniranja kamata poduzetničkih kredita koji omogućuje sisačkim poduzetnicima pristup povoljnijim kreditnim sredstvima za realizaciju razvojnih projekata. I ove su godine u Program uključene i žene poduzetnice budući se želi podići razina sudjelovanja žena u poslovnim i gospodarskim aktivnostima. Namjena kredita u Programu Sisački poduzetnik/ca je financiranje kupnje ili izgradnje, odnosno proširenje gospodarskih objekata, financiranje kupnje opreme i financiranje trajnih obrtnih sredstava. Prednost pri dodjeli potpora imat će proizvodne djelatnosti, projekti kojima se otvaraju nova radna mjesta i projekti od posebnog interesa za Grad Sisak.
Na današnjoj sjednici, prezentirana je i Studija i strategija razvoja zelene infrastrukture Grada Siska, koju je izradio zagrebački Agronomski fakultet, Studij krajobrazne arhitekture u suradnji s tvrtkom 3E Projekti d.o.o.
Gradsko vijeće dalo je suglasnost za provedbu projektnih aktivnosti na projektu „Izgradnja i opremanje multifunkcionalnog sportskog igrališta – Hrastelnica“. Naime, LAG „Zrinska gora-Turopolje“ raspisala je u prosincu prošle godine natječaj „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“. Grad Sisak prijavio se na natječaj s projektom „Izgradnja i opremanje multifunkcionalnog sportskog igrališta – Hrastelnica“ čija je procijenjena vrijednost 446 tisuća kuna bez PDV-a, a potpora u ovom slučaju za Grad Sisak iznosila bi do 90 posto od ukupno prihvatljivih troškova. Moderno igralište će sadržavati opremu i sprave za sportove, a kako se nalazi pokraj područne škole u Hrastelnici, ono će ujedno postati i svojevrsno mjesto okupljanja mladih, ali i drugih uzrasta koji će se na njemu moći neometano baviti sportskim aktivnostima. Igralište je projektirano tako da bude lako održivo te da ne stvara dodatne troškove.
Gradsko vijeće donijelo je odluku o povećanju iznosa sredstava za financiranje vatrogastva u 2019. u Gradu Sisku s 5,9 milijuna kuna na 9,7 milijuna kuna zbog izgradnje i uređenja DVD-a Topolovac te nabavku vatrogasne opreme za dobrovoljne vatrogasne postrojbe.
Posljednja točka dnevnog reda odnosila se na Prijedlog odluke o izboru članova i zamjenika članova Savjeta mladih Grada Siska. Vijećnici su tajnim glasovanjem izabrali i nove članove Savjeta mladih Grada Siska koje je savjetodavno tijelo Gradskog vijeća osnovano je cilju aktivnog uključivanja mladih u javni život Grada Siska. Novi članovi Savjeta mladih Grada Siska su:

1.Dominik Pavlović, član i zamjenica člana Daniela Dumančić
2.Nives Vujnović, članica i zamjenica članice Anica Tomazinić
3.Lea Blažević, članica i zamjenica članice Sunčana Milić
4.Ivan Marelić, član i zamjenik člana Marko Krajačić
5.Matko Kajgana, član i zamjenik člana Igor Sredić
6.Josip Matković, član i zamjenik člana Marko Arsoski
7.Lucija Hinić, članica i zamjenik članice Antonio Čaić
8.Danijel Kljaić, član i zamjenik člana Mario Probst
9.Marijan Stojanović, član i zamjenik člana Vedran Kozić.

najčitanije