Vijećnici izglasali paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu

imp

261020211635208183.jpeg

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Siska današnju 16.sjednicu odradili su elektroničkim putem.
Na dnevnom redu nalazilo se osam točaka koje su se odnosile na pomoć građanima i gospodarstvu radi ublažavanja posljedica krize uzrokovane koronavirusom.
Pa su tako na prijedlog gradonačlenice Kristine Ikić Baniček vijećnici usvojili odluke kojima se ukidaju naknade za rad vijećnicima i smanjuju plaće dužnosnicima.
Radi štednje, u periodu kada su očekivani prihodi smanjeni zbog zastoja u gospodarstvu, na sjednici Gradskog vijeća odlučeno je da se vijećnicima neće isplaćivati naknade za troškove i rad u razdoblju od četiri mjeseca. U istom razdoblju, vijećima i predstavnicima nacionalnih manjina se neće isplaćivati mjesečna nagrada za rad i troškovi prijevoza.
U razdoblju od četiri mjeseca za 20 posto bit će smanjena plaća gradonačelnice i zamjenika gradonačelnice Grada Siska.
Poduzetnici koji su obveznici plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor, koji služi za obavljanje poslovne djelatnosti, a koji pružaju usluge pripreme i dostave hrane na temelju odluke Stožera civilne zaštite RH, oslobađaju se 50 posto obveze plaćanja komunalne naknade za vrijeme trajanja mjera.
Zakupnici poslovnih prostora u vlasništvu Grada Siska, kojima je obustavljeno obavljanje djelatnosti za vrijeme trajanja mjera suzbijanja virusa COVID-19, oslobađaju se plaćanja mjesečne zakupnine sve dok su mjere na snazi.
Za vrijeme trajanja mjera u potpunosti se oslobađaju plaćanja komunalne naknade poslovni subjekti koji za vrijeme trajanja mjera ne obavljaju djelatnost i ne ostvaruju prihode te fizičke osobe koje su obustavile obavljanje djelatnosti na temelju odluke Stožera civilne zaštite RH.
Također, Gradsko vijeće je ovlastilo gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček da potpiše Sporazum o zajedničkom koordiniranju aktivnosti civilne zaštite s općinama Lekenik, Martinska Ves i Sunja, na temelju kojeg će se omogućiti kretanje stanovnika unutar tih područja bez propusnica. Sporazum se dostavlja Stožeru civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije, koji ga zajedno s procjenom epidemiološke situacije dostavlja Stožeru civilne zaštite RH i na koncu Ravnateljstvu policije, koje ga provodi.

najčitanije