Velik interes učenika za Lidrano, poznato tko ide dalje na županijsku smotru

329856786 6269789149700611 6309216690254566083 N

OŠ Ivana Kukuljevića bila je domaćin gradskoj smotri Lidrana, manifestacije literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva za učenike osnovnih i srednjih škola s područja Siska, Lekenika, Martinske Vesi i Sunje.

 

 

 

„Ove godine na smotri je sudjelovalo 100 učenika, 23 mentora voditelja iz 8 osnovnih i 3 srednje škole. Veseli nas što se nakon nekoliko godina u kojima se smotra izvodila u ograničenim uvjetima i sa smanjenim brojem učenika Lidrano 2023. godine vratio u punom sjaju s ovako velikim odazivom učenika i škola“, kaže Gordana Brodarac Papeš iz gradskog povjerenstva smotre.  Lidrano obuhvaća individualne i grupne nastupe učenika osnovnih i srednjih škola dramsko-scenskog, novinarskog i literarnog sadržaja te školske radijske emisije i časopise.

 

 

 

„Najatraktivnije su i dalje kategorije literarnog izričaja i pojedinačnog scenskog nastupa. Tematika kojom se djeca bave je zaista široka, od ljubavi, smrti, nekih životnih pitanja, a podjednako su zastupljeni i domaći i strani autori. Posebno je i što svake godine djeca nastupaju s tekstovima domaćih sisačkih autora poput Branke Kalauz i Ive Dužić. Nadamo se da će se ta tradicija nastaviti i dalje“, pojasnila je Brodarac Papeš.

 

Poznato je koji su učenici izborili svoje mjesto na županijskoj razini smotre

 

U kategoriji pojedinačnih scenskih nastupa osnovnih škola na županijsko natjecanje odabrana je učenica 2. razreda Aria Brajdić koja je izvela tekst „Moj prijatelj zmaj“ autorice Brankice Iris, uz mentorstvo Sanje Basta. Svoju će školu predstavljati Lavinia Lačen, učenica 2. razreda OŠ Ivana Kukuljevića koja je uz pomoć mentorice Željke Čondić pripremila scenski nastup teksta „Znak za zubić vilu“ autorice Natali Šarić. Iz OŠ Ivana Kukuljevića na županijsku smotru ide i Sara Perhat, učenica 5. razreda koja je uz mentorstvo Zlatne Jelić izvela tekst „Pješčana kula“ autorice Vesne Krmpotić. Iz OŠ Viktorovac na županijsku smotru idu učenici mentorice Danijele Đukić. Petra Dužić iz 5. razreda izvela je tekst „Dečku s mora“ autorice Vlaste Vuk, a Lea Breyer svoj je plasman na iduću razinu smotre zaslužila izvedbom teksta „Kad su puževi išli u školu“ Josipa Balaška.

 

 

U kategoriji pojedinačnih scenskih nastupa srednjih škola na županijsko natjecanje ide učenica Elizabeta Brleković, učenica 2. razreda koja je uz mentorstvo Vesne Rogulja Mart izvela tekst „Samo čovjeka promijeniti“ Tomislava Ivančića. Na županijsku smotru će i Ylber Nuhi sa izvedbom teksta „Djevojčici umjesto igračke“ A.G.Matoša. Mentorica je Renata Bernić.

 

 

Na županijskoj smotri u Kutini publika će imati priliku pogledati i skupne scenske nastupe OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće koji su uz mentoricu Ljiljanu Slunjski pripremili tekst „Bazlamača“ autorice Ane Kraljević. Scenski nastup izvode Katja Cink i Ana Marija Čondić, učenice 4. razreda.

 

 

Učenici OŠ Sela će uz mentorstvo Višnje Šimanović izvesti „Čovječe, pazi da ne ideš malen pod zvijezdama/Zvijezda da mi je biti/Vlat i ja/Opomena“ autora A.B. Šimića/Josipa Pupačića. Petominutni scenski nastup izvode Klara Cavrić, Ivan Cerovski, Lovro Smiljanić, Sara Posavec i Lorena Šulentić. U kategoriji srednjih škola najuspješniji su bili učenici Srednje škole Viktorovac koji su uz mentoricu Tanju Vadla pripremili „Politički korektne bajke za laku noć“ Jamesa Finna Garnera. Nastup izvode Juraj Cvar, Lara Kovačević, Luka Radulović, Luka Božurić, Celestin Brkanec, Nea Buinac, Nika Kmetović, Ignacija Kuryk, Tara Beriša i Katarina Adamović.

 

 

Literarni radovi koji su predloženi za županijsku smotru u kategoriji osnovnih škola: „Mrak“ Magdalene Pelc iz OŠ Galdovo (mentorica: Emilia Granulić); „Mačka sa sela“ Davida Arslanovića iz OŠ 22. lipnja (mentorica: Monika Bionda);  „Zima“ Kiare Božić iz OŠ 22. lipnja (mentorica: Sanja Jelovac); „Odrastanje“ Klare Andreić iz OŠ Sela (mentorica: Višnja Šimanović); „Moje drugo JA“ Ane Vojnović iz OŠ Sela (mentorica: Višnja Šimanović).

 

 

U kategoriji srednjih škola literarni radovi predloženi za županijsku smotru su: „Smrt ima namiješeno lice“ Lee Sekulić iz SŠ Viktorovac (mentorica: Tanja Vadla), „Boja trešnje“ Gabi Kušan iz Gimnazije Sisak (mentorica: Vesna Rogulja Mart); „Jesen pjesnika“ Marte Tominac iz Strukovne škole Sisak (mentorica: Alenka Jug).

 

 

Na županijskoj smotri bit će predstavljeno i pet samostalnih novinarskih radova u kategoriji osnovnih škola: „Zabavna informatika za ozbiljno znanje“ Tonija Bajtele iz OŠ 22. lipnja (mentorica: Nada Tušak); „Tresla se brda, rodila se opasna energija“ Larise Kunić iz OŠ 22. lipnja (mentorica: Lidija Rajković); „Intervju Mladen Kopjar“ autorice Gabrijele Žugaj iz OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće (mentorica: Antonija Boltužić Kmetović); „(Ne)opravdani bijeg od škole Ursule Čop iz OŠ 22. lipnja (mentorica: Lidija Rajković) te „Nikad ne odustajte od svojih snova“ Matilde Bjelica (mentorica: Iva Dužić).

 

U kategoriji srednjih škola za županijsku su smotru predloženi radovi: „U ovoj se kući čovjek ne može pošteno ni objesiti“ Ane Vrebac iz Gimnazije Sisak (mentorica: Josipa Peškić Ćorković); „U početku bijaše“ Matee Anušić (mentorica: Nikolina Mesić); „Iz Sirije u Hrvatsku ili kako mi je rat promijenio život“ koji potpisuje učenica SŠ Viktorovac Ceylon Amarens Ibrahimović (mentorica: Tanja Vadla).

 

 

Sisački učenici Gimnazije Sisak na županijskoj će se smotri predstaviti i radijskom emisijom „GIMNAKUL“ čiji su autori učenici 3. razreda Tesa Marinčić i Jure Ćuk, a mentorica je Vesna Rogulja Mart.

 

 

Županijska smotra Lidrana održat će se u ožujku u OŠ Vladimira Vidrića u Kutini.

 

Foto:

najčitanije