Vatrogasci danas slave svog zaštitnika sv. Florijana

imp

Prošle godine na teren su izašli više od 5.300 puta.

Nema djeteta koje u jednoj dobi ne želi postati vatrogasac. No biti vatrogasac nije lako, ni fizički ni psihički. Ali biti dio ekipe koja spašava ljudske živote i imovine je privilegija.
Danas je Sveti Florijan – zaštitnik vatrogasaca i odlična prilika da provjerimo kako dišu naši vatrogasci.

Na području Siska djeluje vatrogasna zajednica sastavljena od 19 DVD-a i dvije JVP – Grada Siska i sisačke Rafinerije. U brojkama to je oko 1800 članova, od čega je 500-tinjak djece.
Posljednje dvije godine zbog koronavirusa i potresa bile su specifične za sve nas, pa tako i za naše vatrogasce. Samo su prošle godine na teren izašli više od 5.300 puta, kaže nam Ivica Šolaja predsjednik Vatrogasne zajednice grada Siska.
„Od svih 5300 intervencija imali smo samo na otklanjanu potresa njih 4882, požara – 218 intervencija, prijevoza opasnih tvari 5 intervencija te ostalih intervencija 195. Od tih svih 5300 intervencija moram reći da su dobrovoljni vatrogasci s područja grada Siska dali 1753 intervencije, što je velika brojka i jedan od pokazatelja da su vatrogasci nezaobilazna karika za naš grad, našu županiju pa u konačnici i za našu državu. U tim intervencijama učestvovalo je ukupno 13.041 vatrogasac te je bilo uključeno 5300 vozila. Nažalost bilo je i 11 smrtnih slučajeva te 21 teško ozlijeđena osoba.“, rekao je Šolaja dodajući da su vatrogasci i dalje nositelji svih aktivnosti unutar svojih mjesta.

Naime, djelovanje vatrogasaca ne staje samo na operativnom planu. Dobrovoljna vatrogasna društva su nositelj kulturnog i društvenog života u svojim mjestima, a nemjerljiv doprinos za razvoj budućih generacija vatrogasci daju kroz obuku djece i mladeži.
„Moramo priznati, na svim našim mjestima, od Lonje, preko Grede pa sve do Mađara, vatrogasci su nosioci svih aktivnosti unutar svojih mjesta. Sve ono što je bitno za pripomoći, biti produžena ruka bilo kome, vatrogasci su ti koji su uvijek spremni pomoći i dati svoj doprinos. Još uvijek vatrogasci imaju dobar prihod mladosti, odnosno mladih snaga, još uvijek oni ulaze u vatrogasce, međutim sve nas je manje. Ova pandemija, kao i potres, puno su utjecali, dali su nam manje djece i mladih u naša dobrovoljna vatrogasna društva. To se posebno osjetilo prošle godine kada smo s naših 30 desetina koliko ihimmona natjecanjima spali na njih 19 desetina. Ove ćemo godine pokušati vratiti što više djece i mladeži jer bez mladih nema ni vatrogastva.“, istaknuo je Šolaja.

U svibnju, Mjesecu zaštite od požara, sisačke vatrogasne postrojbe organiziraju vatrogasnu karavanu.
Vozila dobrovoljnih vatrogasnih društava, JVP Grada Siska te profesionalne postrojbe INA Rafinerije nafte Sisak ponovno će, najavljuje Ivica Šolaja, predsjednik sisačke Vatrogasne zajednice, nakon dvije godine stanke u subotu 7.svibnja krenuti u svojoj karavani:
„Htjeli smo ponovo aktivirati naše vatrogasce, ali i animirati naše građane. Ponovo krećemo s našom karavanom nakon dvije godine stanke. Krećemo od Lonije te ćemo obići sva naša mjesta. U koloni će biti svih vrsta vatrogasnih vozila, što malih, što srednjih, što velikih, ukupno 26 vozila. Proći ćemo kroz sva ta mjesta te ćemo zainteresiranima uručiti promotivni materijal da vide kako i što se radi za vrijeme ljetne sezone. Pokazat ćemo i našu tehniku s kojom smo obnavljali u potresu, dobili smo donacije, ali i novu tehniku tako da ćemo sve to demonstrirati. Sve ovo bez potpore Grada Siska, bez pomoći Sisačko – moslavačke županije, ali i države bi bilo puno teže za organizirati. Hvala svima što nam to omogućuju, a ja vjerujem da vatrogasci grada Sisak, kao i vatrogasci diljem Hrvatske, znaju uzvratiti kada je najpotrebnije i najbitnije.“

Pred nam su topliji, ljetni mjeseci što znači i veću mogućnost požara pogotovo u priobalju. Svake godine provodi se praksa odlaska vatrogasaca s kontinenta u ispomoć kolegama vatrogascima na priobalje i otoke.
Svake godine u tome sudjeluju i naši vatrogasci. Niti ove godine, napominje Šolaja, neće izostati naša pomoć:„Možemo reći da je nosioc naše aktivnosti na priobalju Javna vatrogasna postrojba Grada Siska te uz njih idu i naši dobrovoljci. Imamo dislokaciju na Dugom otoku, bila je u prošloj godini pa evo i ove godine. Smatramo da je to već jedan znak da granice za vatrogasce ne postoje, tu smo gdje jesmo i pomažemo jedni drugima. Tako to treba biti.“

 

Za kraj nam ne preostaje ništa drugo nego čestitati im njihov dan kao i zahvaliti na hrabrosti, požrtvovnosti, humanosti i na svemu što rade za sigurnost i dobrobit svih nas. I naravno poželjeti im što manje posla.

najčitanije