Uz pomoćnike u nastavi svi učenici imaju jednake mogućnosti

mradenovic

Za 92 učenika u sisačkim osnovnim školama i ova školska godina počela je lakše jer uz sebe mogu imati pomoćnika u nastavi. Grad Sisak već nekoliko godina omogućava učenicima s teškoćama u razvoju da uz sebe imaju pomoćnike koji im pomažu u savladavanju gradiva, uključivanju u društvo, a pružaju im i emocionalnu potporu. Gradski projekt „Rukom pod ruku“ koji osigurava pomoćnike, a koji sufinancira Europska unija, ušao je u treću fazu koja je danas predstavljena u OŠ „Braća Ribar“.

Prema riječima Gorana Grgurača, pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, svake se godine prijavljuje još djece kojima su potrebni pomoćnici. Od ove godine uključivanjem OŠ „Komarevo“, svih je devet sisačkih osnovnih škola dio projekta.

Program pomoćnika u nastavi u Sisku je počeo još 2009.godine, prije nego što je projekt bio na državnoj razini. U suradnji s Gradom, civilne su udruge provodile edukacije za pomoćnike kako bi se učenicima olakšalo obrazovanje. Grad je 2014.godine Europskom socijalnom fondu aplicirao projektom „Neposrednom potporom do izjednačavanja u mogućnostima“. Za provedbu projekta Europska unija sufinancira 8 milijuna kuna, a nešto više od milijun kuna daje Grad Sisak. U sklopu ove faze projekta učenici s teškoćama u razvoju imat će pomoćnike sve do kolovoza 2021. godine.

Ovakvim se projektom posebno ranjivoj skupini učenika pruža jednako kvalitetan uvjet obrazovanja bez izdvajanja okoline u kojoj žive. Pohvalno je, ističe ravnateljica OŠ „Braća Ribar“ Vesna Šebek, što neki pomoćnici već godinama rade s istim učenikom, kontinuirano ih prate, poznaju njihove navike i  potrebe. Jedna od pomoćnica u nastavi, Ankica Plavljanić Milojević ističe kako je potrebno vrijeme da se stvori povjerenje između pomoćnika i učenika te da tek onda od učenika možemo vidjeti dijete koje napreduje i koje uvijek daje svoj maksimum.

Ekipa Radio Siska je početkom ove školske godine sjela u školske klupe, zajedno s učenikom s teškoćama u razvoju, Josipom Perekovićem i njegovom pomoćnicom Zvjezdanom Bursać. Kako izgleda njegov dan u školi, što sve radi, s kojim poteškoćama se susreće i kako ih skupa uspješno prevladavaju možete pročitati ovdje.

najčitanije