Uspješno završen projekt „Okreni pedalu, pokreni promjenu“

mradenovic

„Okreni pedalu, pokreni promjenu“ – naziv je projekta koji obuhvaća zapošljavanje žena iz skupine teže zapošljivih osoba, a koje skrbe o starijima i nemoćnima s područja grada Siska. Gradsko društvo Crvenog križa Sisak krajem svibnja 2018.godine potpisalo je ugovor s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava u okviru Poziva na prijavu projektnih prijedloga “Zaželi-program zapošljavanja žena” financiran od strane Europskog socijalnog fonda. Projekt je u protekle dvije godine zaposlio šest teže zapošljivih žena koje su pomagale u kućanskim poslovima starijim i nemoćnim sugrađanima.

„Ovim je projektom osigurana pomoć za 49 potrebitih korisnika na užem i širem području grada Siska kojima su zaposlenice pomagale u čišćenju i pospremanju životnog prostora te odlaskom po lijekove i druge potrepštine.  Zaposlenice su koristile bicikle kao prijevozno sredstvo“, rekao je  voditelj projekta Miroslav Čavić iz GDCK Sisak prilikom današnjeg predstavljanja rezultata projekta te dodao kako je bio izazov nastaviti pružati pomoć pandemije. Uz zaštitnu opremu i sve preventivne mjere, žene su i dalje obilazile svoje korisnike.

20201120_100115„Od tog trenutka većina našeg posla bio je odlazak na tržnice, u trgovinu, rješavanje računa i slično. Zaposlenice su već u prvim tjednima projekta kod korisnika potaknule pozitivan pogled na život. Djelovale su u Centru, Galdovu, Capragu po cijelom gradu. U tijeku je edukacija za naše djelatnice, jer će izaći iz kategorije teško zapošljivih, kroz provedbu projekta postale su samopouzdanije, a postoje i mogućnosti iskorištavanja mjera za samozapošljavanje“, dodaje Čavić. U sklopu ovog projekta osigurana je i edukacija za gerontodomaćice što će ženama-zaposlenicama omogućiti da nastave rad u drugim projektima ili koriste neku od mjera samozapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Na uspješno dovršenom projektu, Gradskom društvu Crvenog križa Sisak i zaposlenicama je čestitala i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček koja je napomenula kako su se, osim GDCK Sisak, i druge udruge s područja grada Siska uključile u program „Zaželi“.

„U ovoj prvoj fazi cijelog programa „Zaželi“ u gradu Sisku je bilo ukupno uključeno sedam udruga  i kroz tu prvu fazu, čija je ukupna vrijednost oko 6,5 milijuna kuna, zaposleno je 69 žena na području grada Siska. Vjerujem da će se u drugoj fazi broj udruga u programu „Zaželi“ povećati i očekujem da će se u sklopu te druge faze zaposliti oko 80 žena. Grad Sisak je kroz sve ove godine dovoljno osnažio, ne samo ustanove poput GDCK Sisak, već i kompletno civilno društvo koje je dokazalo da može provesti ovakve projekte koji su umjereni na pomoć ranjivim skupinama.  Kad dodate tome da su u projekt uključene žene koje su dugo godina bile nezaposlene, znači da je projekt izuzetno kvalitetno osmišljen, jer njegovom se provedbom rješava uključivanje većeg broja žena na tržište rada, ali i adresirate potrebe jedne od najranjivijih skupina, a to su stariji i nemoćni“, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

najčitanije