Uskrsno slavlje u katedrali

imp

261020211635281152.jpeg

„Draga braćo i sestre, dragi slavitelji Uskrsa Gospodina našega Isusa Krista! Čestitam vam i radujem se s vama jer ovo je dan najveće radosti na zemlji otkako je svijeta i vijeka, događaj Kristova uskrsnuća naša je najveća radost i nada. Zato slavimo s veseljem u srcu i s pjesmom na ustima, kličimo Kristu uskrsnulome, zahvaljujmo Bogu što je u njegovu uskrsnuću i naš život uskrsnuo, što je On prvi otvorio vrata neba svima nama da i nas uvede u svoju vječnu radost“, rekao je na početku svoje homilije sisački biskup Vlado Košić predvodeći svečano misno slavlje na svetkovinu Kristova uskrsnuća, 5. travnja, u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku. U koncelebraciji bili su kancelar mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik preč. Marko Karača i župnik u miru preč. Alojzije Petranović, a služili su đakoni Vjekoslav Uvalić i Mario Šagolj.

Govoreći o današnjim čitanjima koja govore o veličini Božjeg dara Uskrsnuća, biskup je istaknuo kako u odlomku Poslanice Kološanima sv. Pavao poziva da se okrenemo „onome što je gore, ne zemaljskom“ nego nebeskom životu: „Ako ste suuskrsnuli s Kristom… život je vaš skriven s Kristom u Bogu“. „No, kako da naš život suuskrsne s Kristom? Kako da dakle i mi budemo ‘uskrsnuli kršćani’, kako da živimo kao uskrsnuli ljudi? Je li to čak i moguće, a da nismo i mi prije umrli? Moguće je ako smo umrli zemaljskom tj. prolaznom izvoru sreće, a živimo od nebeskog izvora tj. Isusa Krista. Kad je on sve naše, tada smo u njemu doista ‘skriveni’, kako kaže sv. Pavao, skriveni za ovaj svijet, nerazumljivi ovom svijetu, ali uronjeni u Boga i njegovu stvarnost koja je čudesna, koja nas obogaćuje, ispunja nadom, smislom i radošću.

To nam nitko ne može ni dati ni oduzeti, to je dar Božji. Imati u srcu Gospodinov život znači živjeti već na zemlji uskrsnulo jer to je život koji ne prolazi, koji se ne gasi i koji je neuništiv. Tako da se ne bojimo nikakve ugroze smrću jer ona nam ne može ništa, ona može nauditi jedino onima koji ne ljube Krista, koji ga ne slijede“, rekao je biskup te u nastavku progovorio o ljudskim zemaljskim brigama i strahovima. „Kad promatramo naše zemaljske brige i naše strahove, kad se pitamo što nas ispunja nesigurnošću i zašto često živimo u tjeskobi, tada su to naše zemaljske stvari zbog kojih se brinemo, hoćemo li imati dovoljno za naše potrebe, za potrebe svojih bližnjih, kako ćemo riješiti jednadžbe u kojima od nedovoljnih trebamo doći do dovoljnih sredstava i kako učiniti da svi budu zadovoljni. Još ako nas posjeti i bolest i neki nepredviđeni nemili događaj, možemo čak pasti u malodušnost i ne daj Bože, očajavati. A Gospodin nas uvijek gleda i njegovim toplim i blagim očima, koje bdiju nad nama, ništa ne promiče. On zna što nam treba i može nam pomoći, samo mi se ne usudimo do kraja osloniti se na njega, pa mislimo da možemo sami, a onda često zalutamo i dovedemo se u bezizlaze. Zapravo nama najčešće nedostaje upravo ta svijest da je Uskrsnuli uvijek s nama, da s njime hodimo kroz život, da on nije daleki Bog nego blizi Prijatelj koji nas razumije i koji nas jača“.

Biskup je i poručio i kako Uskrsla nada zahvaća sav život u kojem živimo i djelujemo, sve naše odnose, sav svijet. „To znači da je ovaj današnji blagdan i blagdan nade za naše obitelji koje su pritisnute mnogim poteškoćama u kojima danas žive roditelji, rastrgani mnogim obvezama, željni posvetiti se svojim ukućanima, osobito djeci, ali se uvijek u tome ne snalaze. Doista potrebna je ta nada našim obiteljima. Uskrs je blagdan nade i za naš grad Sisak, za sve gradove i mjesta, za sve župe naše Sisačke biskupije. Stoga želimo da uskrsna nada zahvati sve vjernike ali i sve žitelje naše Biskupije.

Neka se preobrazi da se osnaži ono što je nemoćno, da prije svega u našim dušama zavlada radost i sigurnost, međusobno poštovanje i poštenje, da bude manje nesretnih, siromašnih, nezaposlenih, više međusobnog pomaganja i solidarnosti, te da svi marljivo prionemo u uređenje naših odnosa koji trebaju počivati na božanskim temeljima: vjeri, nadi i ljubavi.” – rekao je biskup
Na kraju je biskupu Košiću i svim okupljenim vjernicima mir i radost Uskrsa zaželio katedralni župnik preč. Karača, a uz brojne Siščane misnom slavlju nazočili su zamjenik gradonačelnice Grada Siska Vlado Andučić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Siska Ivan Đumbir.
Po završetku misnog slavlja biskup i svećenici susreli su se ispred katedrale s vjernicima u međusobnom čestitanju Uskrsa.

najčitanije