Uskoro počinju 8.Dani industrijske baštine

mradenovic

251020211635204775.jpeg

Dani industrijske baštine tradicionalna su sisačka manifestacija koju je pokrenuo Gradski muzej s partnerima. Ove će se godine priča o industrijskoj baštini pričati u Holandskoj kući, jedinstvenom interpretacijskom centru industrijske baštine u Hrvatskoj, a održat će se od 11. do 21.rujna.
„Manifestacija je osmišljena da kroz segment prezentacije takvog tipa baštine podupire i cijeli projekt obnove, izgradnje i uređenja Holandske kuće, tako da po prvi puta program imamo u ovoj zgradi. Na Šetnici Slave Striegla će se održati festival piva, imat ćemo izložbu u Gradskom muzeju u Tomislavovoj ulici, organizirat ćemo i biciklijadu po industrijskoj baštini, tako da ćemo zapravo biti pozicionirani po cijelom gradu“, kaže ravnatelj muzeja Vlatko Čakširan.
Program počinje u petak, 11.rujna izložbom „Što je industrijska baština“ te promocijom priručnika za prikupljanje predmeta industrijske baštine grada Siska. Potom slijedi još jedan festival piva. U subotu 12.rujna svi zainteresirani mogu obići sisačke pivovare na Obali Ruđera Boškovića i u Gundulićevoj. Nakon obilaska, program seli u grad.
„Htjeli smo napraviti iskorak više, ne samo predstaviti hrvatske craft pivare, već uvesti nešto novo. Pripremili smo program za djecu i odrasle, bogatu gastro ponudu. Nastupat će nam Bluzy Threesome, Pocket Palma i Picksiebner“, rekla je Mirjana Lahovsky-Žličarić, direktorica Turističke zajednice grada Siska te dodala kako je u ovogodišnji program uključena i plovidba brodom Juran i Sofija. U subotu su tako planirane dvije vožnje. Brod isplovljava u 16:00 i 18:00 sati ispred Malog kaptola, a posjetitelji mogu obići i utvrdu Stari grad.
„Svi oni koji nalaze izlike da 364 dana pronalaze izliku da ne posjete HoKU pozivam da ju posjete baš na festival piva, da obiđu 165 godina staru pivovaru, pogledaju jedinstvenu zbirku Kraker, a onda se podruže uz odlična craft piva na šetnici“, pozvala je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.
Program Dana industrijske baštine nastavlja 18.rujna izložbom „Industrijska baština Sisak-Rijeka“ koja će biti postavljena u muzeju u Tomislavovoj ulici. Zatim, 20,.rujna u programu je biciklijada po industrijskoj baštini. Od 10 sati počinje organizirani obilazak sisačkih industrijskih punktova. Dan kasnije, 21.rujna u Holandskoj kući održat će se prezentacija kataloga uređaja zbirke Kraker.

PROGRAM

Petak, 11.9.2020. 19 sati Holandska kuća Rimska 10, Sisak
IZLOŽBA / Što je industrijska baština?
PROMOCIJA / Priručnik za prikupljanje predmeta industrijske baštine Siska
Potaknuti otvorenjem Info-centra industrijske baštine – Holandska kuća, kao središnjim prostorom za interpretaciju industrijske prošlosti Siska, i željom da se prikupi što više predmeta koji su vezani uz tu prošlost, nastala je ideja za izložbu „Što je industrijska baština?“. Izložbom će se prezentirati donirani i otkupljeni predmeti industrijske baštine vezani uz povijest grada Siska, a sklopu otvorenja predstavit će se i Priručnik o prikupljanju predmeta industrijske baštine Siska koji na popularan način ukazuje na ono što bi se trebalo prikupljati s ciljem očuvanja bogate baštine grada. Raznolikost prikazanih predmeta ukazuje na bogatu industrijsku proizvodnju te intenzivan gospodarski razvoj grada i njegove okolice od kraja 19. stoljeća do današnjeg vremena.
AUTOR: dr. sc. Vlatko Čakširan

Subota, 12.9.2020. 15 sati Ulica Ruđera Boškovića b.b.
OBILAZAK / Ruta sisačkih pivovara
Ruta sisačkih pivovara kreće kod Stare pivovare u Ulici Ruđera Boškovića b. b., a završava obilaskom podruma Nove pivovare u Ulici Ivana Gundulića. Cilj obilaska je ukazivanje na bogatu pivarsku tradiciju grada koja seže od 1855. godine.
ORGANIZATOR: Gradski muzej Sisak

Subota, 12.9.2020.
17 sati Šetnica Slave Striegla
VI. SISAČKI FESTIVAL PIVA
U centru grada Siska posjetitelji će na jednom mjestu moći kušati i kupiti vrhunska piva proizvedena s posebnom ljubavi od strane malih domaćih craft pivara, upoznati pivare i naučiti detalje o samoj proizvodnji piva. Festivalom se nastoji evocirati uspomena na pivarsku tradiciju grada koja svoje početke ima u 1855. godini, a ujedno se potiču društvene i gospodarske aktivnosti u kontekstu proizvodnje craft piva te razvoja lokalnog gospodarstva. Prva sisačka pivovara danas je najstariji industrijski objekt u gradu te je još uvijek u većoj mjeri očuvan i prenamijenjen.
ORGANIZATOR: Turistička zajednica grada Siska, Grad Sisak i Gradski muzej Sisak

Petak, 18.9.2020. 19 sati Gradski muzej Sisak, Tomislavova 10, Sisak
IZLOŽBA / Industrijska baština Sisak – Rijeka
U sklopu manifestacije „8. Dani industrijske baštine grada Siska“ , Foto klub „Siscia Obscura“ i Gradski muzej Sisak organizirat će 7. put za redom izložbu na temu industrijske baštine. Izložba je rezultat suradnje fotografa iz gradova Rijeke i Siska. U sklopu projekta Sisak će ugostiti dva fotografa iz Rijeke, Borislava Božića i Petra Trinajstića, koji će fotografirati baštinu Siska, a Rijeka će ugostiti dvije fotografkinje iz Siska, Irmu Podoreški i Lornu Kijurko, koje će fotografirat industrijsku baštinu Rijeke. Nakon odabira radova, prva će zajednička izložba biti organizirana u Sisku, 18. 9. 2020., a nakon toga i u Rijeci. Na taj će se način sisačka i riječka industrijska baština staviti u širi kontekst te izaći izvan okvira lokalne sredine. Cilj ove izložbe je popularizacija industrijske baštine, fotografske djelatnosti i povezivanje gradova Siska i Rijeke.
AUTORI: Irma Podoreški, Lorna Kijurko, Borislav Božić i Petar Trinajstić

Nedjelja, 20.9.2020. 10 sati Sisak
OBILAZAK/ Biciklijada po industrijskoj baštini Razgledavanje započinje ispred zgrade Mali kaptol, Rimska ulica bb, prema unaprijed dogovorenoj ruti koja će se protezati oko 20 km po gradu i njegovoj okolici. Obilazak uključuje: Gradsku munjaru, Staru i Novu pivovaru, Domobransku vojarnu, Upravnu zgradu Shella, radničko naselje Željezare Sisak s Parkom skulptura, te Visoke peći Željezare Sisak. Događanje ima za cilj poticanje razvoja turističkih kapaciteta grada kroz industrijsku baštinu te cikloturizam.
ORGANIZATOR: Turistička zajednica Grada Siska, Gradski muzej Sisak i BK Roda Sisak
Ponedjeljak, 21.9.2020. 19 sati Holandska kuća Rimska 10, Sisak
PREZENTACIJA/ Katalog uređaja Zbirke Kraker Katalogom je predstavljena zbirka sisačkog kolekcionara Velimira Krakera koja obuhvaća fonografe, gramofone i radio-aparate, a smješteni su u prostoru Holandske kuće. Bogata ostavština navedenog kolekcionara predstavlja pregled razvoja prenositelja zvuka od početka 20. stoljeća do 1950-ih godina.
AUTOR: mr. sc. Predrag Jelić, dipl. ing

11.-20.9.2020. Holandska kuća Rimska 10, Sisak RADIONICE/ Dobra industrija VIII
Radionica je namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta s ciljem razvijanja svijesti o važnosti očuvanja industrijske baštine. Sudjelovanje je potrebno prethodno najaviti Gradskom muzeju Sisak pozivom na telefon 044/811-811.
ORGANIZATOR: Gradski muzej Sisak

najčitanije