Uručene Nagrade Grada Siska na svečanoj sjednici Gradskog vijeća

ibb

U atriju Starog grada i službeno je obilježen Dan grada Siska svečanom sjednicom Gradskog vijeća na kojoj su zaslužnim pojedincima i udrugama uručene Nagrade Grada Siska.

Nagrada Grada Siska za životno djelo dodijeljena je posthumno slikaru Ivanu Saboliću Stricu i arhitektu Borislavu Bori Stamboliji, također posthumno. Dobitnici godišnjih nagrada su profesorica Ankica Vujnović – Tonković, pokretačica akcije “Spinraza za sve“ Ana Alapić i Udruga Kult.com, odnosno Dahna Prskalo Peco i Alma Trauber za održavanje festivala ulične umjetnosti Re:Think. Pohvale Grada Siska dobili su Hrvački klub Sisak za izvrsne rezultate u protekloj godini te Međunarodna udruga  „Međunarodna izložba i karikature Sisak“ (MIKS) dok je Zahvalnica uručena Đuri Tadiću, autoru monografije “Željezara Sisak – tvornica čelika i života”.

”Ono što dobitnike nagrada grada Siska i većinu Siščana povezuje je ljubav prema našem gradu. Ljubav je to koju različito iskazujemo. Neki sakupljanjem razglednica s motivom Siska, neki izdavanjem knjiga u kojima je Sisak glavni junak, neki boreći se iz Siska za pravednije društvo i zdravstveni sustav, neki pjevajući Sisku, a neki oslikavajući motive Siska ili uljepšavajući naš grad u karikaturi ili po njegovim fasadama. Vjerujem i nadam se da ista ljubav veže i sve nas, ovdje prisutne Siščane i goste Siska, veže u jednu neraskidivu nit koja nas spaja u zajedničkom naporu da činimo dobro. Da činimo dobro jedni drugima i našem voljenom gradu, kao i našoj domovini, Hrvatskoj. Sretan nam dan našega voljenog grada Siska”, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

”Danas, u trenutku kada se spremamo prebrojati svjećice na torti i poželjeti svom gradu sretan rođendan, upitajmo se na trenutak, čime ga svi mi, svakodnevno darivamo? Ovaj grad je nama, i nesvjesno, dao puno toga. Korijene i vječnu vezanost, čak i ukoliko ga napustimo, adresu u osobnoj iskaznici, godine djetinjstva i odrastanja, godine u kojima smo učili živjeti, ali i dio energije kojom zrači i koja će zauvijek, poput nevidljivog grafita, ostati upisana u sve njegove fasade, sve krovove, parkove i ulice”, poručila je Ivana Krčelić, predsjednica Gradskog vijeća.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Kolapjani i Tamburaški kvartet Glazbene škole Fran Lhotka Sisak.

najčitanije