Uređena staza uz senzorni vrt Sobe čuda

imp

Uz prostor Sobe čuda niče senzorni vrt. Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije uređuje prostor senzornog vrta na otvorenom, pokraj terapijskog prostora Sobe čuda u Sisku gdje će se terapija senzorne integracije od svibnja 2019. provoditi i u vrtu osjetila.
Djeca će putem igre s biljkama te uz pomoć terapeuta, stvarati nove adaptivne reakcije, razvijati samopouzdanje i samostalnost te doživljavati uspjeh. Osjetilne biljke će na najbolji način pomoći djeci dočarati pojedino osjetilo te ih potaknuti da se njima služe.
Terapija senzorne integracije je u svijetu prepoznata kao iznimno bitna rehabilitacija djece s autizmom, djece s poremećajem pažnje i koncentracije, djece s oštećenjem vida, djece s teškoćama u motoričkom razvoju, djece s cerebralnom paralizom te djece s intelektualnim i drugim poteškoćama.
Riječ je o terapijskim aktivnostima vani, ispred prostora Sobe čuda, koje će koristiti preko 70 djece s teškoćama u razvoju, ali će u senzornom vrtu uživati i roditelji dok čekaju djecu na terapijama te cjelokupna zajednica, obzirom da je prostor na novouređenom Trgu u centru Siska, neposredno uz autobusni i željeznički kolodvor te samim tim bio bi dostupan i široj zajednici.
Informativne ploče koje će se nalaziti u vrtu svakom će posjetitelju koji nema izravan doticaj s tom vrstom terapija pojasniti ukratko i educirati ga o terapijskom značenju pojedine biljke, a cjelokupni prostor omogućit će i kratko sjedenje te uživanje u okolišnom zelenilu i biljkama.
Kako bi pristup objektu ali i samom senzornom vrtu bio neometan bilo je potrebno napraviti i novu stazu. Za uređenje nove staze pobrinula se Gradnja Jurašinović.

staza uz senzorni vrt 4 staza uz senzorni vrt 3 staza uz senzorni vrt 2

najčitanije