Upisi u srednju školu

imp

Sisački osmaši još uvijek ne mogu bezbrižno uživati u ljetu.

Prije opuštanja treba se upisati u željenu srednju školu. Na području Siska ima ih pet koje u 35 programa upisuju, odnosno imaju slobodnih mjesta za 672 učenika.

Strukovna škola Sisak u 19 programa upisuje 188 učenika, Tehnička škola u 5 programa upisuje 130 učenika , Ekonomska škola u 2 programa 78 učenika, Srednja škola Viktorovac u svojih 6 programa ima mjesta za 156 učenika i Gimnazija Sisak koja u 3 programa upisuje 120 učenika.

Za upis je važan prosjek zaključnih ocjena od 5. do 8. razreda, odnosno zaključene ocjene iz zadnja dva razreda iz hrvatskog i stranog jezika te matematike, kao i triju nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja.

Učenici osmih razreda koji će ove godine upisivati srednje škole, a koji su se iskazali na državnim i međunarodnim natjecanjima u znanju, imaju razloga za veselje: povećan je broj dodatnih bodova za rezultate ostvarene na tim natjecanjima u odnosu na prošlogodišnji upis.

Osim što je izravan upis i na dalje rezerviran za državne i međunarodne prvake koji su kao pojedinci bili pobjednici nekoga od natjecanja u znanju od 5. do 8.razreda, profitirat će i članovi najboljih skupina. Tako će onaj učenik koji je na tim natjecanjima kao član ekipe osvojio prvo mjesto dobiti čak četiri, umjesto prošlogodišnja tri dodatna boda, za drugo mjesto kao član skupine dobit će dodatna tri, umjesto lanjska dva boda, dok za treće mjesto idu dva, umjesto jednoga dodatnog boda.

Po staroj olimpijskoj devizi vrednovat će se i samo sudjelovanje na državnim i međunarodnim natjecanjima u znanju, pa će svaki učenik koji je ondje dospio, ali nije osvojio neko od prva tri mjesta ni kao pojedinac ni član ekipe, ipak dobiti – jedan dodatni bod.

Početak prijava obrazovnih programa je 26.lipnja. Učenici mogu odabrati najviše šest obrazovnih programa koji im se najviše sviđaju, najkasnije do 30.lipnja, kada će se zaključati mogućnost odabira. Nakon toga datuma započinje proces ispisivanja prijavnica, a kad se prijavnice zaprime, objavljuju se konačne rang liste.

Više informacija o upisima u srednju školu možete pronaći klikom na

https://www.upisi.hr/docs/Brosura-2015.pdf

najčitanije