Ulaganjem u neformalno znanje i volontiranjem do zaposlenja

ibb

271020211635293236.jpeg

Na konferenciji „Ništa o nama bez nas! Nezaposlenost mladih – lokalna rješenja za globalni problem“ u organizaciji Agencije lokalne demokracije Sisak, Asocijacije Agencije lokalne demokracije i Grada Siska, raspravljalo se o problemu nezaposlenosti mladih. Održana je u srijedu u Gradskoj vijećnici a na njoj su sudjelovali i dvojica hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu Tonino Picula i Andrej Plenković. Tonino Picula naglašava kako je pitanje nezaposlenosti stvar političke odluke te da je nezaposlenost fenomen koji ulazi u život svake hrvatske obitelji. Na pitanje stručnog osposobljavanja za 1600 kuna odgovara kako to ne može biti trajna mjera, već premošćivanje jednog ozbiljnog problema dok se ne poboljša gospodarska situacija.

Domaćin konferencije, zamjenik gradonačelnice Marko Krička, naglašava kako su kod rješavanja problema nezaposlenosti potrebne cjelovite reforme, ne samo u radnom zakonodavstvu već i u obrazovanju, sustavu volontiranja te zapošljavanju. Ističe da je u Hrvatskoj trenutno 50 posto mladih nezaposleno te da je potrebno zajedništvo u rješavanju ovog problema.

Dragica Treursić Uljanić, voditeljica istraživanja Agencije lokalne demokracije Sisak zaključuje kako mladi gube motivaciju nakon nekoliko godina bezuspješnog traženja posla, a osim ulaganja u neformalno znanje i stjecanje radnih navika kroz volontiranje, koje ovisi o njima osobno, u rješenju tog problema ipak ključnu ulogu ima politika države: “Ono što bi mogli napraviti političari jest kreirati nekakve politike zapošljavanja usmjerene na mlade ljude. Cijeli sustav obrazovnog i srednjoškolskog obrazovanja bi se trebao promijeniti. U principu, idealna situacija bi bila školovanje djece za unaprijed određena radna mjesta. Ono što smo primjetili je da bi mladi imali više šanse u IT zanimanjima visoke tehnologije, gdje stariji nemaju toliko kompetencije i iskustva“, zaključuje Treursić.

“Nezaposlenost mladih je jedan od većih problema u Europskoj Uniji, čiji je cilj do 2020. rješavanje problema nezaposlenosti koji je porastao od 2009.godine. Mi smo kao zemlja negdje na začelju, to jest među onima u kojima je lošije stanje nezaposlenosti.“ – izjavio je Oriano Otočan, predsjednik Asocijacije Agencija lokalne demokracije. Ističe da je u Europskoj Uniji najviše nezaposlenih između 15 i 25 godina te da postoji skupina mladih ljudi koji nemaju ni posao ni obrazovanje niti bilo kakvu vrstu usavršavanja.