Udruga slijepih SMŽ – Sisak obilježava Međunarodni dan bijelog štapa

imp

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se širom svijeta 15.listopada, a od 1996. godine i u Republici Hrvatskoj.

 

Taj dan na poseban način podiže svijest i senzibilizira javnost o svakodnevnim poteškoćama slijepih osoba. Povijest obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa seže u 1964. godinu, kada ga je proglasio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Lyndon B. Johnson. Prepoznatljivi bijeli štap, zaštitni je znak slijepih osoba, a inicijativa za korištenje potekla je od gospođe Guilly d’Herbmont također 15. listopada, 1930. godine. Bijeli štap u prometu slijepim osobama služi kao sredstvo mobilnosti i zaštite, a predstavlja također i simbol samostalnosti.

 

U obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa već tradicionalno se uključuje i Udruga slijepih Sisačko – moslavačke županije – Sisak i to druženjem korisnika, partnera i suradnika Udruge koje će se održati 14. listopada na adresi Brezovačkog odreda 53, Sisak.

 

U jutarnjem terminu, s početkom u 10 sati, održat će se volonterska akcija “72sata bez kompromisa“ međunarodni volonterski projekt koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo.

 

„U organizaciji i provedbi ovog događaja podržat će nas strani volonteri Udruge IKS (Udruga za promicanje informatike, kulture i suživota) koji će zajedničkim snagama sa slijepim osobama sudjelovati u pripremi ručka. Od 13 sati očekuje nas manifestacija “Književnost slijepima” pod pokroviteljstvom Društva Hrvatskih književnika u sklopu koje se družimo i predstavljamo rada sisačkih književnika i radove slijepih autora nastalih kroz projekt: “InkluzivArt”.“, poručuju iz Udruge i pozivaju da zajedno s njima obilježite Međunarodni dan bijelog štapa.

najčitanije