Udruga slijepih SMŽ – Sisak obilježava Međunarodni dan bijelog štapa

imp

Međunarodni Dan Bijelog štapa

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se širom svijeta 15.listopada, a od 1996. godine i u Republici Hrvatskoj.

 

Taj dan na poseban način podiže svijest i senzibilizira javnost o svakodnevnim poteškoćama slijepih osoba. Povijest obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa seže u 1964. godinu, kada ga je proglasio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Lyndon B. Johnson. Prepoznatljivi bijeli štap, zaštitni je znak slijepih osoba, a inicijativa za korištenje potekla je od gospođe Guilly d’Herbmont također 15. listopada, 1930. godine. Bijeli štap u prometu slijepim osobama služi kao sredstvo mobilnosti i zaštite, a predstavlja također i simbol samostalnosti.

 

U obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa već tradicionalno se uključuje i Udruga slijepih Sisačko – moslavačke županije – Sisak.

U Ulici Brezovičkog odreda s početkom u 9 sati održat će volontersku akciju “72sata bez kompromisa“. U organizaciji i provedbi pridružit će im se i strani volonteri iz Udruge IKS koji će sa slijepim osobama sudjelovati u pripremi ručka.

 

U 13 sati počinje manifestacija “Književnost slijepima II” pod pokroviteljstvom Društva Hrvatskih književnika u sklopu koje će predstaviti radove sisačkih književnika i radove slijepih autora.

najčitanije