Udruga KAS provela projekt „Kasom u budućnost”

imp

Udruga Kas

Nakon 16 mjeseci uspješne provedbe kroz razne aktivnosti, projekt „Kasom u budućnost” Udruge KAS bliži se svom kraju.

 

Ipak, da ne prođe sve tako glatko pobrinula se još jedna prirodna katastrofa koje u pravilu ne zaobilaze KAS. Naime, nakon razornog potresa krajem 2020. u kojem su oštećeni prostori udruge, 18. svibnja 2023., uslijed obilne kiše i rasta vodostaja rijeke Save popustio je nasip i u potpunosti su potopljeni svi objekti i prostor koji služi za terapijsko jahanje.

 

Nemjerljiva šteta nastala nakon poplave odrazila se i na projekt u tijeku, istaknula je Anita Trstenjak, predsjednica udruge i voditeljica projekta „Kasom u budućnost”.
Zbog neupotrebljivosti prostora i premještanja konja na sigurno bili smo primorani privremeno obustaviti aktivnosti na projektu, tako da je trajanje projekta produženo za mjesec dana.”, pojasnila je Trstenjak i naglasila kako su unatoč svim poteškoćama ostvareni svi zacrtani ciljevi.

Brojnim aktivnostima i radionicama udruga je uspješno provela zadatak jačanja i unaprjeđenja kapaciteta lokalnih organizacija civilnog društva i poticanja javne svijesti o osobama s invaliditetom. Najveći naglasak bio je na edukacijama volontera, primjerice njihovom upoznavanju s temama poput jačanja poslovne kompetencije, psihosocijalne podrške u kriznim situacijama, upoznavanja zakonodavnog okvira za djelovanje OCD-ova, jačanja online poslovne i informatičke pismenosti i slično.”, rekla je Trstenjak i dodala kako je unutar projekta izrađen i priručnik za volontere u programima intervencija pomoću konja.

Radi se o korisnoj brošuri koja sadrži sve elemente važne za edukaciju volontera. Priručnik je praktičan i prilagođen volonterima koji na taj način mogu steći potrebno znanje od osnove brige o konju, komunikacije, prilaženja, rukovanja opremom, bontona prema korisnicima te ostalim zaduženjima i pravilima prilikom intervencije pomoću konja.”, kaže Trstenjak.

 

 

„Kasom u budućnost” je projekt ukupne vrijednosti 474.734,14 kuna sufinancira Europska unija iz sredstava Europskog socijalnog fonda (85%), i Vlada Republike Hrvatske (15%), a kroz aktivnosti projekta djelovalo se i na okolišnu održivost te je u tom smjeru izrađen digitalni priručnik za samopomoć i podršku ranjivim skupinama u kriznim situacijama koji se može naći na internetskoj stranici udruge.

Priručnik nudi praktične savjete i informacije za pomoć u pripremi na nepredvidive situacije te pritom stvara osjećaj sigurnosti. Obuhvaća teme poput pružanja prve pomoći, zaštite od požara, zaštite od zaraznih bolesti, psihološke traume i strategije pomoći, a osim toga ima za cilj istaknuti važnost podrške i suosjećanja prema ranjivim skupinama.”, objasnila je voditeljica projekta Anita Trstenjak.

 

Po završetku projekta „Kasom u budućnost” iz udruge KAS se nadaju upravo svjetlijoj budućnosti, sanaciji uništenog prostora i nastavka pozitivne humanitarne priče nakon 20 godina uspješnog funkcioniranja.