Učenici svirali za obnovu razrušene glazbene škole

imp

Koncertom učenika Glazbene škole Fran Lhotka ispred porušene škole danas je i služeno započela kampanja prikupljanja sredstava za njezinu obnovu.
„Lijepo je vidjeti koliko ljudi se brine o nama i pokušava na pomoći. Crvena naljepnica ne znači automatski da će zgrada biti za rušenje. Nisam statičar, niti inženjer građevine, glazbenik sam po struci, ali mogu prenijeti ono što su mi rekli statičari. Teoretski je moguće ju i obnoviti ili rekonstruirati, što je i najvjerojatnija opcija jer je ovaj objekt zaštićeni spomenik kulture. Trenutno tražimo rješenje za 360 učenika koji pohađaju školu, 300 u Sisku i 60 u Petrinji. Pokušavamo se udružiti s nekim školama koje nisu stradale, tražimo i privatne prostore kao i raditi on line. Borit ćemo se na sve moguće načine. Inventar je sačuvan i radimo na tome da izvučemo instrumente koji su na svu sreću sačuvani.“, rekao je ravnatelj škole Tomislav Ivšić.

glazbena 2 glazbena 5
Profesori škole su kako bi prikupili sredstva za obnovu škole pokrenuli crowdfunding kampanju “Zajedno za glazbenu” na platformi GoGetFunding.
„Cilj je skupiti 200.000 eura. Kampanja će trajati od 11. siječnja do 28. veljače i nadamo se da ćete se uključiti donacijama i pomoći da vratimo glazbu u dječje ruke i u cijeli naš kraj. Snimili smo video koji se može vidjeti na platformi, pogledajte, poslušajte i djelujte. Pomognite da glazba nastavi svoj život u Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji.“, poručuju iz Glazbene škole.

glazbena 4 glazbena 3

U akciji sudjeluje i novinar Radio Siska Daniel Berdais koji nam je rekao kako ga je na sam dan potresa nazvao njegov poznanik Gibonni sa željom da pomogne Sisku i to nešto u vezi glazbe.
„U početku smo mislili da su u srušenoj školi stradali i instrumenti pa je ideja bila da hrvatski glazbenici daruju svoje instrumente mladim naraštajima. Gibonni je angažirao i Hrvatsku glazbenu uniju i Nikšu Bratoša koji će također dati sve od sebe da se preko europskih fondova za kulturu i glazbu osiguraju sredstva za obnovu ove škole. Glazba mora i dalje živjeti u Sisku i Petrinji i zato su se akciji pridružili učenici i profesori koji su pokrenuli crowdfunding kampanju.“, rekao je Daniel Berdais.

najčitanije