Učenici OŠ Viktorovac završili s provedbom projekta „Moj svijet hrane budućnosti“

Hrvatska udruga za zaštitu potrokea održala je 06.lipnja  Završnu konferenciju projekta “Moj svijet hrane budućnosti”. Projekt se provodio u Osnovnoj školi Viktorovac, a partneri na projektu su bili Upravni odjel Grada Siska za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo, Udruga “Đeram”iz Petrinje, tvrtka “Redfork iz Zagreba”, te “Probion”  Udruga studenata Prehrambeno-biotehnološlog fakulteta iz Zagreba.

 

Projekt je financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a vrijednost projekta je  bila 120.000,00 kn.

 

Projekt se u školi provodio od veljače do lipnja kroz  12 interaktivnih radionica sa učenicima od 5. do 8. razreda. Svaka radionica je imala eduktivni dio na zadanu temu kroz prezentaciju, a nakon toga su učenici uz pomoć studenata iz Udruge “Probion” odradivali vježbe, kroz koje su trebali primjeniti znanje koje su dobili kroz prezentaciju. Nakon svake radionice učenici su anonimno popunjavali upitnike, te su analizom odgovora napravili rang listu tri najbolja razreda u znanju i dodjelili im pehare kao primanja. Najbolji rezultat imao je 6.c razred, drugo mjesto zauzeo je 5.b razred i treće mjesto 6.b. razred.

 

Na radionicama su peti razredi su učili o slaganju zdravog tanjura, važnosti pijenja vode i štetnosti gaziranih i energetskih pića te važnosti vježbanja.

 

Šesti razredi su učili o prehrambenom otpadu, kako sortiramo otpad i štitimo okoliš te kako se hrana ponovno može iskoristiti.

 

Sedmi razredi učili su o kalorijama, aditivima u hrani i čitanju deklaracija na prehrambenim proizvodima.

 

Osmi razredi su učili o marketinškim trendovima i zdravlju tijela, o reklamiranju hrane i održivom razvoju te o internetskoj trgovini i korištenju njezinih prednosti.

 

U anketama su učenici istaknuli da su nešto o tim temama znali, da su im bile zanimijive i većina bi htjela više naučti o tim temama.

 

Ovim projektom Udruga se uključila u kampanju smanjenja prehrambenog otpada i bacanja hrane. Inače, godišnje se u Hrvatskoj baci 400 tisuća tona hrane, a do 2030. godine tu količinu moramo prepoloviti.

najčitanije