Učenici Gimnazije vratili se u obnovljenu i moderniziranu školu

imp

gimnazija sisak 8

Nova školska godina posebno je dočekana u sisačkoj Gimnaziji.
Polaznici Gimnazije vraćaju se u potpuno obnovljenu i preuređenu zgradu na Trgu hrvatskih branitelja 1.

 

 

Radovi na saniranju, učvršćivanju i uređenju zgrade obuhvatili su i znatno proširenje i poboljšanje raspodjele prostora, pa će Gimnazija u Sisku moći prijeći na jednosmjensku nastavu u novim, suvremeno opremljenim prostorima. Profesori i učenici će po završetku uređenja imati na raspolaganju čak 500 m2 više nego su imali prije potresa, čime se dobio dodatni prostor za zbornicu, kabinete i upravu Gimnazije.

 

 

Poseban je ovo dan za našu školu, rekao je ravnatelj Božidar Dujmić.
Ovo je velik dan koji će biti zapisan u sljedećoj monografiji sisačke Gimnazija. 4. rujna 2023. godine, kada smo se nakon 32 mjeseca vratili u svoje prostore. Škola ne samo da je obnovljena, već je i sigurna za naše učenice, učenike i djelatnike. Nešto više od 100 tona armature je ugrađeno u zidove. Od danas krećemo s novom fazom, a to je nastava u jednoj smjeni. Nastavničko vijeće, uz podršku Sisačko-moslavačke županije donijelo je odluku, osim obnove škole da školska zgrada ide i u rekonstrukciju. Tavanski prostori su sada uređeni za urede, zbornicu, za nekoliko malih učionica i školske klubove. Na taj način će puno bolje biti organizirana kvalitetnija nastava i izvannastavne i izvanškolske aktivnosti za učenike. Budući da su oni u fokusu sve će im biti prilagođeno, u donjem dijeli zgrade učenici imaju svoj prostor, imaju čajnu kuhinju na raspolaganju. Jedini uvjet će biti da učenici sami vode brigu o tom prostoru, da ga održavaju.“, rekao je ravnatelj Dujmić.

 

 

Do obnove su učenici bili u nekoliko privremenih smještaja, a od školske godine 2021./2022. za učenike Gimnazije uređen je dio zgrade Dunavskog Lloyda.
Sredstvima Fonda solidarnosti Sisačko – moslavačka županija provela je cjelovitu obnovu Gimnazije, a vrijednost provedenih radova oko 6,2 milijuna €. Put od potresa do obnove bio je dug, istaknuo je župan Ivan Celjak.

„Dug je put bio od potresa, koji je pogodio velik dio Županije i koji je teško oštetio sisačku ljepoticu, zgradu Gimnazije. Nažalost učenici su morali napustiti svoju zgradu, bili su u nekoliko privremenih smještaja.
Sisačko-moslavačka županija je u ljeto 2021. godine iselila svoje urede, preuredili smo taj prostor i omogućili smo učenicima da pohađaju nastavu u sigurnom, čvrstom i stabilnom objektu.
To je bio objekt kojeg su koristili, površine oko 650 m2 a danas 4. rujna na početku školske godine ulaze u svoju obnovljenu zgradu koja je preko 4000 m2. Obnovom Gimnazije omogućili smo zaista najkvalitetnije uvjete za obrazovanje sisačkih gimnazijalaca. Kada govorimo i o protupotresnim karakteristikama, tehničkim karakteristika zgrade, sustavu grijanja i hlađenja, zaista ovdje su ugrađeni najmoderniji i najbolji elementi. Zadovoljstvo je svima nama, osobito učenicama, učenicima i profesorima da su krenuli na početku školske godine u svoju zgradu kako bi ovdje učenici stjecali najkvalitetnije obrazovanje koje je moguće ovog trenutka dati na području grada Siska u gimnazijskim programima. Vrijednost radova na ovoj zgradi je nešto veća od 6 milijuna eura, uređene su sve etaže. Ono što je dodana vrijednost ove zgrade je uređeno potkrovlje koje će koristiti profesorice, profesori i ravnatelj. U narednom razdoblju očekuju nas još određena uređenja sitni popravci tako da će učenici susretati radnike na hodniku i za koji tjedan nakon što se osuši asfalt ide gumirana podloga na igralište i to će biti na veselje ne samo učenika već i svih onih koji će koristiti ovo igralište u budućnosti.“, istaknuo je župan Celjak.

 

Zadovoljni obnovljenom školom su i djelatnici. Potvrdila nam je to Nikolina Mesić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti.
„Pa i prije je bilo lijepo. Nekada nije samo prostor onaj koji određuje kako će nam biti u školi nego i sveukupna atmosfera. Drago mi je da je potres iskorišten kao prilika da se napravi nešto novo i da se napravi nešto bolje. Ono što možemo vidjeti je da su učionice opremljene sa svime što je nama potrebno. Imamo puno više prostora što nam je iznimno važno i jako nam je važno da smo svi u jednoj smjeni. To nam omogućuje puno kvalitetniji rad s učenicima, puno više dodatne nastave, dopunske nastave i fakultativne nastave po čemu ćemo se nadam se postati prepoznatljivi ne samo u županiji nego i šire.“, naglasila je profesorica Mesić.

 

 

Ove školske godine Gimnaziju pohađa 320 učenika u 19 razrednih odjela u tri programa – opće, jezične i prirodoslovno-matematičke gimnazije.
U prvom razredu u 4 razredna odjela upisano je 84 učenika – 3 u opću i jedan u jezičnu gimnaziju.

 

 

Kako je bilo na otvorenju obnovljene zgrade Gimnazije Sisak možete pogledati u nastavku.

 

Prigodni svečani kulturno-umjetnički program nastavlja se večeras od 20 sati na prostoru ispred Gimnazije Sisak.

Foto: Sisak portal

najčitanije