U subotu jubilarna 10. utrka solarnih automobila SOELA

imp

Soela 2023 5

Ovoga se tjedna u Sisku održava jubilarna 10. utrka solarnih automobila u organizaciji Tehničke škole Sisak.

 

Očekuje se sudjelovanje 20-ak automobila iz 16 srednjih strukovnih škola iz cijele Hrvatske sa svojim automobilima. Našu županiju će na Soeli predstavljati 4 automobila iz 3 škole: Tehničke škole Sisak, Industrijsko-obrtničke škole Sisak i Srednje škole Novska.

 

Svaka natjecateljska ekipa (škola) mora napraviti solarni automobil od istih zadanih tehničkih komponenti te u okviru redovnog nastavnog procesa zajedno sa svojim mentorima projektirati oblik solarnog automobila i ugraditi zadanu opremu.

“10. utrka solarnih automobila jedna je od aktivnosti promocije strukovnog obrazovanja kroz Regionalni centar kompetentnosti, a do kraja godine ćemo organizirati još jednu veliku manifestaciju, sajam robotike i automatizacije.”, najavio je utrku ravnatelj škole Davor Malović.

 

soela 2023 4

 

Inicijator manifestacije, prof. Stevče Arsoski rekao je kako se desetom utrkom zaključuje jedan ciklus utrka, a ujedno otvara i mogućnost nastavka manifestacije kroz novi tehnološki iskorak na vozilima. Ujedno je optimistički najavio kako je, nakon pobjede na prvoj utrci, došlo vrijeme da se Tehnička škola Sisak nakon deset godina potvrdi novom pobjedom.

 

SOELA ima za cilj razvoj novih inovativnih izvannastavnih aktivnosti kojima se potiče primjenu obnovljivih izvora energije za napajanje vozila, primjenu novih metoda za obrazovanje učenika, koja će im dati specifična znanja kako bi bili konkurentniji na tržištu rada, poboljšati standard realizacije praktične nastave atraktivnim programom izrade solarnog električnog automobila itd.

 

soela 2023 1

 

Program 10. jubilarne utrke solarnih automobila počinje u četvrtak okupljanjem ekipa. U petak, 22. rujna s početkom u 9,30 sati održat će se revijalna vožnja solarnih automobila ulicama grada Siska, a od 10 do 15 sati građanstvo će ispred Hotela Panonija moći razgledati sve solarne automobile.

 

Svečano otvorenje Utrke održat će se u subotu 23. rujna u 9.30 sati ispred Hotela Panonija. Start utrke je 10 sati, a po završetku utrke slijedi proglašenje pobjednika.

 

Deplijan-02

 

Plakat

najčitanije