U Strukovnoj školi Sisak osnovan volonterski klub „Most“

351628658 128536260226411 8077642287495720328 N

U Strukovnoj školi Sisak osnovan je volonterski klub „Most“.  Cilj kluba je, osim umrežavanja škola sa volonterskim klubovima i ostvarenja međusobne podrške, promoviranje volontiranja među učenicima te poticanje njihove aktivne  uloge u zajednici. Školski volonterski klubovi su oblici obrazovanja i odgoja za volontiranje prilagođeni potrebama  svake škole. Oni omogućuju djeci i mladima da samostalno, uz podršku nastavnika, oblikuju  sadržaje od interesa kroz koje uče biti aktivni građani. Nositelj projekta Platforma za razvoj školskog volontiranja je Agencija lokalne demokracije Sisak,  a partneri su Strukovna škola Sisak, Kuća ljudskih prava Zagreb i Norsensus Mediaforum  Norveška.

 

„Agencija lokalne demokracije Sisak ima dugogodišnje iskustvo u promoviranju jednakosti, solidarnosti  i aktivnog građanstva. Kroz rad nastojimo ojačati civilno društvo i prepoznati potrebe te pružiti podršku lokalnoj zajednici u ostvarivanju potreba i interesa. Važno je da mlade educiramo o vrijednostima volontiranja, posebice u temama poput socijalne pravde, jednakosti, solidarnosti. Jedan dio naših napora usmjeren je na razvoj školskih volonterskih klubova. Aktivno potičemo osnivanje školskih volonterskih klubova u županiji. Stvaramo okruženje u kojem učenici zajedno sa svojim nastavnicima uče prepoznavati potrebe u zajednici i kroz prepoznavanje potreba raditi na volonterskim akcijama kojima se okruženje može poboljšati. Na taj način razvijaju empatiju, uče poštovati različitosti“, pojašnjava Monika Selimović, programska asistentica u Agenciji lokalne demokracije.

 

Projekt Platforma za razvoj školskog volontiranja podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo sa donacijama Islanda, Lihtenštajna i Norveške. U projekt je uključeno ukupno osam škola; četiri osnovne i četiri srednje škole koje sudjeluju u svim aktivnostima.

 

Specifičnost kluba „Most“ je  usklađenost volonterskog programa s problemima socijalne pravde, jednakosti i uključivanja ranjivih skupina te koristiti ta znanja kroz praktično provođenje volonterskih aktivnosti. Tridesetak učenika škole sudjelovalo je na edukacijama o volontiranju koje su vodile predstavnice ALD-a, a učenici su osmišljavali koje bi akcije mogli provoditi.

 

„Nakon toga provedena je i fokus grupa s učenicima. S nama su razgovarali predstavnici Kuće ljudskih prava iz Zagreba. Na toj radionici sudjelovalo je 8 učenika, a razgovarali smo o našim problemima u školi, što možemo napraviti da se problemi riješe. Govorili smo o tome što očekujemo od volonterskih aktivnosti i koja su naša očekivanja od ovog kluba. Uslijedila je i edukacija za predstavnike volonterskog kluba. Ona je bila temelj za osnivanje kluba, a cilj je bio upoznati nas sa ključnim pojmovima i ključnim stvarima za osmišljavanje kluba i budućih aktivnosti. Kroz teorijske i praktične zadatke naučili smo sve što je potrebno kako bismo mogli upravljati volonterima i provoditi aktivnosti. Naše će se buduće aktivnosti usmjeravati na osvještavanje mladih vezanih uz teme socijalne pravde, aktivno građanstvo i društveno uključivanje ranjivih skupina“, napominje učenik Mateo Pavlek.

Održana je i fokus grupa s djelatnicima škole o potrebama i očekivanjima osnivanja volonterskog kluba, a osim nastavnica Strukovne škole Sisak sudjelovale su i nastavnice Srednje škole Viktorovac.

 

Klub je predstavljen i na 17. Sajmu udruga. Učenici su dijelili letke i zainteresirane upoznali sa svojim radom i aktivnostima. Predstavnicima kluba uručene su potvrde o sudjelovanju na edukaciji o volontiranju.

 

„Učenici sada imaju znanja i spremni su biti oni koji će pokretati neke nove inicijative u školi. Obzirom da se klub opredijelio da će kroz video klipove promovirati vrijednosti pravde, uključivosti, osigurali smo im kameru, stalke, zvučnike i sve ono što će biti potrebno za provedbu aktivnosti“, rekla je predsjednica Paula Raužan.

najčitanije