U Sisku predstavljen novi plan gospodarenja otpadom

st

261020211635268598.jpeg

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uskoro će u javnu raspravu uputiti nacrt novog Plana gospodarenja otpadom 2016.-2022. Naglasak je na uspostavi sustava koji će stvoriti preduvjete da Hrvatska ispuni preuzete obveze u pogledu gospodarenja otpadom. Kako bi se nacrt Plana što kvalitetnije prezentirao gradovima i općinama Ministarstvo je organiziralo sedam tribina na kojima se gradonačelnici i načelnici iz čitave Hrvatske mogu upoznati s novim smjernicama gospodarenja otpadom.
Prezentacija Plana danas je, uz prisutstvo ministra zaštite okoliša i prirode, Slavena Dobrovića, održana i u Sisku, i to za za gradonačelnike i načelnike s područja Sisačko-moslavačke, Zagrebačke, Karlovačke i Bjelovarsko-bilogorske županije.
‘Morali smo izmjeniti plan jer moramo unaprijediti njegovu ekonomsku i ekološku kvalitetu. Centri ne postižu ekološke ciljeve po pitanju odvajanja otpada i skupi su za građane. Ako pojačamo infrastrukturu odvojenog prikupljanja prihod smanjuje ukupni trošak. Ovdje glavnu ulogu imaju jedinice lokalne samouprave i zato njima ovo prezentiramo kako bi one bile aktivne i pripremile prostore za reciklažne centre sa sortirnicama, privremena skladišta, kompostišta i ostalo’, rekao je ministar Dobrović.
Za uspostavu sustava gospodarenja otpadom na svom području odgovorni su gradovi i općine. Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček naglasila je kako je Sisak u ovom segmentu već sad dosta napredan. U Sisku neće biti spalionice, reciklažno dvorište u funkciji bi trebalo biti već ove godine, a poklanjanjem kopostirnica kućanstvima napravljen je veliki korak prema poticanju izdvajanja biorazgradivog otpada iz kućanstava. Ipak, suradnja s ministarstvom se nastavlja, a prezentacija Plana je prvi korak.
‘Očekujemo ne samo smjernice za gradove sa svojim planovima gospodarenja otpadom, nego i konkretne smjernice prema fondovima EU kako bi financirali potrebne sortirnice i kompostirnice’, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

najčitanije