U Sisku obilježen Dan žena

nn

Već punih 110 godina, današnji 8. ožujka obilježava se kao Međunarodni dan žena. Ideja za obilježavanjem ovog dana pojavila se početkom 20. stoljeća, a sve je počelo u New Yorku 8. ožujka 1857. godine, kad su radnice u tvornici tekstila štrajkale zahtijevajući bolje uvjete rada i veće plaće. Protesti i štrajkovi žena nastavili su se sljedećih godina, a jedan od najpoznatijih bio je 1908. godine, kada je 15 tisuća žena protestiralo kroz New York tražeći pravo glasa, bolje plaće i kraće radno vrijeme.

Od tad se situacija popravila, no da još uvijek ima itekako mjesta za napredak, misli i prva žena grada, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček: „Naravno da se ne trebamo samo na današnji dan prisjećati koliko su se žene mukotrpno borile za današnja prava, a ne trebamo se ni samo danas prisjećati crnih kronika koje nas svakodnevno podsjećaju da još uvijek imamo jako puno toga za napraviti kako bi zaista i muškarci i žene bili ravnopravni, i to ne samo u hrvatskom društvu, nego u cijelom društvu. Također, neću ni spominjati crne brojke o obiteljskom nasilju, kao ni to da kolegice koje rade na istim poslovima su i dalje potplaćene u odnosu na muške kolege. No, vidim pomake u mladim generacijama i to mi daje za pravo da mislim da se stvari polako pomiču na bolje. Vidim veću participaciju žena u nekim zanimanjima koja su klasično muška, pa evo čak i u politici, no trebamo i dalje zajedno raditi na tome, 365 dana u godini, ne samo jedan dan.“

sl1 sl2 sl3 sl4

A dok je gradonačelnica danas u Autprometovom autobusu podijelila ruže svim putnicama, zamjenik gradonačelnice, Marko Krička, posjetio je sisački Dom za starije i nemoćne osobe. „Prije svega želim čestitati svim ženama, korisnicama Doma, ali i svim Siščankama i svim žena općenito njihov dan, Međunarodni dan žena, i zahvaliti im na njihovoj borbi u zadnjih puno godina kojima su olakšale svim ženama, pogotovo mladima, borbu za vlastita prava. Sad je na nama svima da napravimo nadogradnju na ta osnovna prava žena“, rekao je Krička. A da bi današnji dan prošao u što radosnijem tonu, pobrinule su se upravo štićenice Doma, koje su zajedno sa svojom ravnateljicom Ružicom Čakširan, organizirale prigodni program.

sl6 sl7 sl9 sl10

Podsjetimo na kraju da će sve dame sutra moći uživati i u koncertu Harija Rončevića koji će održati na sisačkom korzu, s početkom u 20h.

najčitanije