U sisačkoj bolnici na liječenju od Covida 55 pacijenata, 5 na respiratoru

imp

bolnica sisak 1

Svi imaju tešku kliničku sliku

Zbog velikog broja oboljelih od Covida 19 bolnice u Hrvatskoj su pod sve većim pritiskom, pa tako i naša sisačka. Njen ravnatelj dr. Tomislav Dujmenović kaže kako je situacija u bolnici teška, ali zahvaljujući stalnoj komunikaciji s Ministarstvom zdravstva, županom i Županijom te drugim ustanovama „mi situaciju kontroliramo“.

„Na današnji dan je u bolnici hospitalizirano 55 bolesnika, od toga su svi sa teškom kliničkom slikom, a pet ih je na respiratoru. Kako se povećava broj oboljelih u županiji, tako se povećava i broj koji dolazi u našu bolnicu. U protekla 24 sata u bolnici je hospitalizirano 16 bolesnika s vrlo teškom kliničkom slikom i oni su svi na terapiji s kisikom.“, rekao je ravnatelj Dujmenović dodajući da se u bolnica sve priprema za povećanje Covid kapaciteta.

„Mi se pripremamo i za daljnje povećanje Covid pozitivnih bolesnika, tako da smo u pripremi. Povećali smo kapacitete, oni su trenutno 60 kreveta, ali smo u fazi pripreme za povećanje za još 30 kreveta na kirurgiji u Središnjem paviljonu“, rekao je Dujmenović te dodaje kako problema imaju i zbog nedostatka osoblja jer su u bolnici trenutno samo dva infektologa i osam anesteziologa.

Problem je i zbrinjavanje ostalih ne Covid pacijenata, jer povećanjem kapaciteta za Covid bolesnike, ostali se kapaciteti smanjuju.
„Odnosi se to u prvom redu internističke bolesnike, onkološke, palijativne bolesnike. Međutim nadamo se da će se situacija vrlo brzo na neki način poboljšati jer od Grada Petrinje uz pomoć Županije, dobili smo na korištenje montažnu zgradu u Mošćenici koja će imati 28 kreveta, tako da ćemo Odjel pulmologije, palijative i dugotrajnog liječenja na određeno vrijeme, dok se taj objekt u Petrinji ne sanira, premjestiti. Naravno da će to poboljšati naše kapacitete, jednim dijelom ćemo ga koristiti za palijativne, ali u svakom slučaju po potrebi možemo koristiti i za onkološke bolesnike“, istaknuo je ravnatelj Dujmenović i ponovno apelirao na sve da se cijepe protiv koronavirusa.
„Cijepite se, zaštitite se, jer je puno lakša klinička slika bolesnika koji su se cijepili i puno manje je bolesnika na respiratorima koji su se cijepili. Stoga, zaštitite sebe, zaštitite svoje sugrađane!“, poručio je ravnatelj sisačke bolnice dr.Tomislav Dujmenović.

najčitanije