U sisačkim osnovnim školama djeca ne moraju nositi maske

imp

251020211635204800.jpeg

Jučer je počela nova školska godina za gotovo pola milijuna školaraca, i to nikad izazovnija. U svih devet sisačkih osnovnih škola sve je na vrijeme organizirano kako bi se nastava nesmetano provodila, bez obzira na koronu.
Nastava u školama je, istaknula je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, za 3.030 učenika prilagođena propisanim uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja.
„Sve škole su organizirale nastavu tako da se poštuje razmak, osigurano je dovoljno dezinfekcijskih sredstava i djeca ne moraju nositi maske. Sve je spremno i posebno nas veseli što ovu školsku godinu započinjemo svi u školskim klupama.”, rekla je gradonačelnica.

20200907_112848
Jučerašnji, prvi dan škole, protekao je najvećim dijelom mirno i organizirano, no roditeljima je ostalo nejasno jesu li maske u osnovnim školama obavezne ili ne.
Ponukani nedoumicama roditelja provjerili smo kod ravnatelja sisačkih osnovnih škola moraju li djeca u školi nositi masku, ili je to samo preporuka.
„Učenici od 5.do 8. razreda su raspoređeni u učionice na način da se poštuje razmak od 1,5 m. Po preporukama HZJZ tada im maske ne trebaju, no istina je da su jučer mnogi učenici s maskama došli u školu. Među njima ima i učenika putnika koji zbog prijevoza nose masku. Moram reći da smo uočili da su djeca došla s navikom nošenja maski i mi im, ukoliko su im roditelji rekli da nose masku, nećemo reći da ju ne nose. Učitelji moraju imati maske ukoliko se približavaju učenicima da bi im nešto protumačili. Po hodnicima bi učenici trebali imati masku no oni se vrlo slabo kreću, samo do učionice.“, rekla je Azra Rađenović, ravnateljica Osnovne škole 22. lipnja.

22.lipnja
Bez ikakvih problema, i bez obaveznih maski za učenike, nastava se odvija i u OŠ Braća Bobetko.
„Za sve učenike smo uspjeli organizirati dovoljan razmak tako da učenici u školi ne nose maske. Učitelji nose samo ako se približavaju učeniku i učenici putnici ju moraju nositi zbog prijevoza autobusom.“, istaknula je ravnateljica Karolina Čutuk.

oš braća bobetkooš budaševo
Mirela Maričević, ravnateljica Oš Budaševo Topolovac Gušće naglasila je da su i toj školi poduzete sve predradnje, kako bi učenici mogli pratiti nastavu bez maski.
„Što se tiče naše škole učenici putnici koriste maske kao i svi drugi učenici prilikom ulaska u školu i sve do dolaska u razred. Prilikom ulaska u razred maske im nisu potrebne jer smo osigurali dovoljan razmak od 1,5 m. Tamo gdje to nije bilo moguće osigurane su barijere. Niti u jednoj školi a mi ih imamo šest (jedna matična i pet područnih) djeca ne moraju nositi maaske.“, kaže Maričević.

Osnovna skola Ivana Kukuljevica
Slično je i u OŠ Ivana Kukuljevića, kaže ravnateljica Željka Birač.
„Škola zbog osiguravanja propisanih uputa, dovoljne udaljenosti, ove školske godine radi u dvije smjene. Učenicima su jučer, prvog dana škole, podijeljene maske koje im je Škola kupila i koju nose prilikom kretanja po školi kada postoji mogućnost miješanja s učenicima iz drugih razrednih odjela.“, pojasnila je Birač.
Ravnatelj OŠ Galdovo, Petar Zelić, nam je rekao da su u toj školi maske obavezne prilikom korištenja zajedničkih prostorija dok ju učenici u razredu ne moraju nositi.

galdovo-skola-produzeni_boravakoš komarevo
Slično smo čuli i od ravnateljice OŠ Komarevo, Gordane Vasić.
„U OŠ Komarevo u razredima maske se ne nose budući da smo uspjeli napraviti propisani razmak od 1,5 m. Učenici su obavezni nositi maske u autobusu i prilikom dolaska do razreda. Nakon toga maske u školi više ne koriste.“, napominje Vasić.

os-viktorovac-staza
Kakvo je stanje po pitanju nošenja maski u OŠ Viktorovac rekla nam je ravnateljica Višnja Tadić.
„Učenici ne moraju nositi maske jer su u razredu osigurani razmaci ili fizička distanca. Učitelji nose maske i učenici na hodnicima da ne dolaze u kontakt jedni s drugima.“, kaže ravnateljica Tadić dodajući da je nošenje maski nije obaveza nego preporuka.

Iz OŠ Sela do pisanja članka odgovor nije stigao a ravnateljica OŠ Braća Ribar nas je uputila da odgovor potražimo u Gradu Sisku.

Početak školske godine i obavezu, odnosno preporuku nošenja maski, komentirao je i gradski resorni pročelnik, Goran Grgurač
„U školama u procesu nastave maske ne treba nositi. Sve su škole napravile rasporede po učionicama da se maske niti u predmetnoj nastavi ne trebaju nositi. Maske su obavezne za učenike putnike u autobusu i u određenim protokolima kretanja po školi“, objasnio je Grgurač.

najčitanije