U ponedjeljak prosvjed medicinskih sestara i tehničara u sisačkoj bolnici

imp

Dcim100media

Mirnim polusatnim okupljanjem medicinske sestre, tehničari i nezdravstveno osoblje cijeli ovaj tjedan organiziraju niz prosvjeda kojim traže dostojanstvene plaće te unaprjeđenje radno-pravnog statusa.

 

Naime, Uredbom Vlade o koeficijentima liječnicima plaće rastu za 10 posto, dok plaće medicinskim sestrama, tehničarima, primaljama i nezdrastvenom osoblju rasti za 3 do 5,4 posto. Stoga oni inzistiraju na povećanju jednakom kao i liječnici.

 

Rekla nam je tako Tamara Mirković predstavnica sestrinskog sindikata podružnice Sisak.
„Ponukao nas je dio gdje se radi razlika u zdravstvenom sustavu. Znači jedan dio zdravstva dobiva povišicu, a drugi ne dobiva. Povećanje koeficijenta koji su dobili liječnici, a sestre, fizioterapeuti, laboranti, kuhari, spremačice, administrativno osoblje i svi ostali koji su u tom sustavu nisu dobili ništa, odnosno dobili su između 3 i 5 posto. Tih famoznih 3 i 5 posto koje oni nama daju, je ono što su zdravstvenim radnicima oduzeli 2013. godine. Oni nama u biti samo vraćaju onaj dio koji je 2013. oduzet. Mi ne tražimo da oni nama daju, mi tražimo da oni nama plate naš rad. Znači oni nama nude povišicu od 3 do 5 posto na koeficijent, a mi tražimo 10 posto. Tražimo da se prizna i cijeni naš rad jer zdravstveni sustav ne može funkcionirati ni bez sestre, ni bez spremačice ni bi ikoga u sustavu.“, rekla je Mirković.

 

Osnovni cilj prosvjeda je skrenuti pozornost na probleme s kojima se susreću zaposleni u djelatnosti zdravstva u obavljanju poslova svog zanimanja, njihovo zalaganje za dostojanstveno plaćen rad i radno-pravni status. S druge strane Mirković napominje kako zdravstveni sustav bez njih ne može funkcionirati i da ih u sustavu nedostaje.
„Sustav funkcionira tako da sestre imaju plaćene prekovremene jer ih nema dovoljno. Odlazi se na bolovanja, dugotrajni porodiljni, netko slomi nogu… tada se plaćaju prekovremeni. Sestre su umorne i premorene, spremačice također, a dosta ih i je i na bolovanjima. Zabrana je primanja u zdravstvu, odnosno samo ako netko ode u mirovinu ili ne daj Bože umre, tada se može uzeti netko drugi na njegovo mjesto. Puno kolegica odlazi van, kako zdravstvenih djelatnika tako i nezdravstvenih. Uglavnom je veliki kolaps u svemu tome i nadamo se da ćemo sa uvjetima rada, radno-pravnih odnosa i povećanjem plaće uspjeti zadržati dio ljudi da ostane ovdje. Da ima tko mene danas sutra liječiti, kao i moju djecu.“, kaže sindikalna povjerenica Tamara Mirković.

 

Serija „mini-prosvjeda“ počela je od srijede, 3. svibnja. Svakodnevno se prosvjeduje od 11 do 11,30 sati, za vrijeme dnevne pauze, ispred raznih bolnica diljem Hrvatske.
Idući tjedan prosvjed će se održati u sisačkoj bolnici, a Tamara Mirković, predstavnica sestrinskog sindikata podružnice Sisak napominje kako će se mirni prosvjed medicinskog i nemedicinskog osoblja održati u ponedjeljak, 8.svibnja od 10:50 do 11:20 ispred zgrade ginekologije.

 

Poziva da ih podržite kako u ponedjeljak, tako i za vrijeme centralnog prosvjeda.
„Svaki dan je u nekoj drugoj bolnici, a 12.5 je veliki prosvjed u Zagrebu gdje pozivam sve kolegice i kolege, sve zdravstvene i nezdravstvene radnice i naše sugrađane da nam se pridruže.“, pozvala je Mirković.

 

Dodajmo na kraju kako prosvjed organizira Hrvatski strukovnih sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.

najčitanije