U ponedjeljak kreće cijepljenje protiv gripe

imp

251020211635203782.jpeg

U ponedjeljak kreće cijepljenje protiv gripe. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo javljaju kako su ove godine naručili četverovalentno cjepivo protiv sezonske gripe koje će kao i dosadašnjih godina biti besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od komplikacija gripe.
Trenutno je u distribuciji 220.000 doza cjepiva, a za dva tjedna će se distribuirati preostalih 240.000 doza. Dodatne količine od 130.000 doza se očekuju početkom prosinca.
Dio naručenih cjepiva stiglo je i u županijski Zavod za javno zdravstvo. Više nego prošle godine , otkriva nam ravnatelj Zavoda dr. Inoslav Brkić: „Stiglo je 9.150 doza, u planu je još 9.950, znači 19 100. Daleko više nego prijašnjih godina i postoji šansa da se broj doza cjepiva i poveća.“
S obzirom na svakodnevan rast broja oboljelih od koronavirusa dr.Brkić svakao preporučuje cijepljenje protiv gripe: „Moj apel prema svima je da se cijepe protiv gripe jer čim imate više ljudi koji su imuni, imate manje osjetljivi segment populacije u koju se zarazna bolest može uvući. Svakako je moja preporuka da se cijepite jer gripa može biti veoma opasna bolest koja nažalost može odnijeti živote. Gripa nije bolest koju treba podcijeniti.“
Cijena cjepiva je 96 kuna. Cjepivo je besplatno za starije od 65 godina, trudnice, kronične bolesnike i zdravstvene radnike. Oni koji ne spadaju u te rizične skupine cjepivo mogu kupiti samo uz predočenje tzv. privatnog, bijelog recepta, jer cjepivo nije u slobodnoj prodaji. Po recept se mora osobno doći obiteljskom liječniku.
Kako doznajemo u ljekarnama na području Siska cjepiva više nema te se nabavljaju nove doze.
Iz ZZJZ Naglašavaju da nije kasno cijepiti se protiv gripe ni u studenom niti u prosincu te nema potrebe stvarati pritisak na liječnike tijekom listopada kad raspolažu tek s dijelom ukupne količine cjepiva.

najčitanije