U nedjelju 570 trkača na Sisačkom polumaratonu

mradenovic

U duhu titule Europskog grada sporta za 2019.godinu, pred nama je veliki sportski spektakl, jedno od najmasovnijih sportskih natjecanja kojemu je Sisak ove godine domaćin. U nedjelju, 26.svibnja ulicama Siska trčat će se prvi sisački polumaraton te utrka na 5 kilometara. Utrka koja se prije godinu dana spominjala u neformalnim razgovorima, sada je konačno realizirana.
„Zadovoljstvo mi je što je jedan neformalni sastanak i razgovor koji smo dogradonačelnik Krička, prof.Mrgan i ja vodili prije godinu dana, kada smo razmišljali o tome da bi bilo lijepo da i Sisak ima jedan polumaraton sada urodio plodom. Sportska zajednica, rekreativci i profesionalci koji trče na području grada Siska i Hrvatske dočekali su ovu dobru ideju o čemu svjedoči i više od 550 prijavljenih sudionika“, rekla je na konferenciji za medije gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. Na utrku je prijavljeno ukupno 570 natjecatelja, a stazu je odobrila i Međunarodna atletska federacija.
„Prvi problem na koji smo naišli bilo je određivanje staze. Željeli smo da to bude gradska utrka, da utrka ne ide prema prigradskom naselju. Tražili smo da staza odgovara duljinom, ali i da bude, osim sportska, ujedno i povijesna“, rekao je Josip Mrgan, predsjednik Atletskog kluba Sisak i zahvalio Gradu Sisku na velikoj potpori u organizaciji kao i Zajednici sportskih udruga grada Siska i Atletskom klubu Sljeme, ali i svim donatorima i sponzorima.
Natjecatelji će kroz polumaraton obići grad i sve povijesne znamenitosti. Na ovom polumaratonu, napominje član organizacijskog odbora Drago Miličić, znatan broj prijava čine upravo rekreativci.
20190523_100456 20190523_101720(0)
„Primarni motiv svakog trkača, jer se radi o gotovo 90% rekreativaca je finišerska medalja. Na nama je da u nedjelju kompletiramo logistički dio. Činjenica da imamo certificiranu stazu je pokazatelj povjerenja koje nam ukazuje Hrvatski atletski savez, a moj cilj je da možda iduće godine budemo kandidati za prvenstvo Hrvatske iduće godine“, napominje Miličić.
Publiku i natjecatelje kraj Velikog kaptola zabavljat će sisački bendovi, a sve natjecatelje čekaju bogati startni paketi i tombola u kojoj će baš svi moći osvojiti različite poklone sponzora.
Utrka na 21 kilometar počinje u 10 sati, a pola sata kasnije kreće i utrka na 5 kilometara. Start i cilj bit će u Ulici Stjepana i Antuna Radića, zatim nastavlja dalje prema željezničkom kolodvoru, potom Rimskom ulicom ispod Starog mosta. Nastavlja dalje Vrbinom, prolazi pored gradskog stadiona, Tomislavovom i Vatrogasnom ulicom prema Starom gradu gdje se okreću natrag te istim putem, kroz Ulicu Marka Marulića i Josipa Runjanina prolaze kružnim tokom u Tomislavovoj, prolaze pored Gimnazije i Ulicom Ante Starčevića nastavljaju prema podvožnjaku, Šipuševoj ulici. Zatim skreću lijevo u Ulicu Nikole Mikca prema Zvonimirovoj, penju se na Most Gromova te prelaskom mosta skreću prema Starom mostu. Prolaze ispod njega te trče dalje Lađarskom do željezničkog mosta. Istim se putem vraćaju i natrag. Za vrijeme trajanja utrke, prometnice neće u potpunosti biti zatvorene. Prolaskom trkača postepeno će se otvarati.

52918146_2052467504849821_6952360417842692096_n

„Uz gradsku upravu i Atletski klub Sisak, zahvaljujem i djelatnicima Postaje prometne policije Sisak, Hrvatskim cestama, Komunalcu, našim vatrogascima, Gradskom društvu Crvenog križa Sisak, Turističkoj zajednici grada Siska i svim ostalim institucijama čiji će se djelatnici potruditi da nedjeljna utrka prođe u najboljem redu. Molim sve sugrađane za strpljenje zbog mogućih malih prometnih poteškoća duž rute polumaratona“, zamolio je dogradonačelnik i predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Siska Marko Krička.
„Koristim priliku da pozovem Siščane da iskažemo dobrodošlicu. Neće trčati samo naši sugrađani, dolaze nam dragi gosti iz BiH, Srbije, Austrije, Njemačke. Dođite i pokažimo da je Sisak, osim grada sporta i grad dobrodošlice“, poručila je gradonačelnica.

najčitanije