U Madžarima nova kapela sv.Martina

mradenovic

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček jutros je obišla završene radove faksimilne obnove kapele sv.Martina u Madžarima u čiju je obnovu Grad Sisak uložio 456 tisuća kuna s PDV-om.

„Grad Sisak je, kad već nitko to nije učinio 20 godina, krenuo u investiciju obnove kapele. Radilo se o obnovi metodom faksimila, izgleda identično kao što je izgledala i prije nego što je porušana za vrijeme Domovinskog rata. Drago mi je da ćemo ovu nedjelju imati misno slavlje povodom sv.Martina, zaštitnika Madžara“, rekla je gradonačelnica.

Godine su prošle od početka ovih radova do samog završetka. Kada se krenulo u realizaciju projekta, poteškoće su nastale jer su unutar crkve pronađena eksplozivna sredstva zaostala iz Domovinskog rata.

„Radovi nisu mogli nastaviti sve dok teren nije bio posve siguran.  Na temelju samo jednog, sjevernog zida i jednog prozora koji nisu bili razrušeni,  metodom skidanja perspektive sa starih fotografija došlo se do dimenzija crkve“, rekao je projektant Želimir Vujnović.

20181109_105945

Sada preostaje samo uređenje okoliša kapelice. Prema riječima predsjednika Mjesnog odbora Madžari Letovanci Josipa Pavkovića, kapela mijenja sliku sela, a mještanima pruža mjesto za okupljanje. Sveta misa i blagoslov nove kapelice održat će se u nedjelju u 15 sati.

Posljednjih godina, u Mađarima se, osim popravljanja kapelice, radilo i na izgradnji igrališta, a sada se radi i vodovod koji će, osim Madžara obuhvatiti i Letovance te Staro Selo.

„Kada pričate sa stanovnicima Madžara, ljudi se osjećaju zakinuto jer je u državi netko odlučio da oni više nisu područje posebne državne skrbi, dok susjedna Petrinja koja je jednako stradala kao i oni,  i dalje  područje posebne državne skrbi. Nisu svi uspjeli na vrijeme adresirati svoje potrebe i obnoviti sve ono što su htjeli.  Zato je tu Grad da uskoči, da ukloni i zadnje tragove Domovinskog rata. U Madžarima ima ljudi, ima djece. Na njihov zahtjev smo prije dvije godine napravili nogometno i dječje igralište. Tamo gdje su djeca, ne moramo brinuti za budućnost mjesta i grada. Uspješno smo riješili i dvadesetogodišnju zavrzlamu oko vodovoda. Sa Sisačkim vodovodom pronašli smo model da se svi mještane spoje na vodovod i da ne ovise o lokalnom vodovodu koji je nepouzdan i koji je iziskivao visoke troškove kloriranja. Ovo će sada biti visokokvalitetna voda. Izašli smo u susret jer su priključcima cijene znatno snižene, a mještani ih mogu otplaćivati na rate.  Sada više ne moraju brinuti u ljetnim mjesecima jer će voda biti uvijek dostupna“ , kaže gradonačelnica.

najčitanije