U lipnju početak obnove obiteljskih kuća sa žutim i crvenim oznakama

imp

251020211635199122.jpeg

U tijeku je obnova nekonstrukcijskih elemenata na oštećenim objektima, (dimnjaka, zabatnih zidova, krovišta), i do sad je prikupljen 6381 zahtjev za brzom obnovom oštećenih objekata. Cilj Središnejg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, u čijoj je nadležnosti obnova obiteljskih kuća. je do sezone grijanja obnoviti sve kuće koje imaju zelenu naljepnicu.

Tijekom lipnja pak počinje obnova kuća koje su dobile žutu i crvenu oznaku.
„Žute i crvene kuće su puno složenije obnove. One zahtijevaju jednu drugu zakonsku proceduru to su glavni projekti to konstruktivne sanacije, čim si digao konstrukciju to je zakon o gradnji. Krećemo po istom principu, princip je ovdje bitan. Znači usklađeni smo apsolutno s Ministarstvom, govorili smo kompletnu proceduru. Mi sad krećemo isto tako, želimo krenut kad se sve smiri, od 1. lipnja sa žutim i crvenim kućama.“, rekao je to za Sisak portal Gordan Hanžek, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje, dodavši da se kreće na sljedeći način: „Prvo dolazi operativni koordinator, za svaku kuću razgovara sa svakim vlasnikom, snima situaciju, izrađuje projektni zadatak. Temeljem tih grupiranih projektnih zadataka se pripremaju natječaji za izbor projektanata. Samim tim obilaskom mi dostavljamo podatke o svakoj kući Ministarstvu, Ministarstvo izdaje zaključak o početku obnove, a vlasnik dobiva službeni dokument da je obnova započela. Izrađuje se projekt rekonstrukcije, to je procedura koju moramo poštovati, zbog Zakona o javnoj nabavi, koja će trajati mjesec i pol dana. Samo taj dio znači da je to barem dva i pol mjeseca od 1.6., da bi počeli prvi projekti. Prve projekte možemo računati da će počet sa izradom u 8. mjesecu.“

Riječ je o između 10 i 14 tisuća kuća koje trebaju konstrukcijsku obnovu, a projekt se radi na način da je svaki vlasnik suglasan s predloženim projektom, koji sadrži i procijenjenu vrijednost radova
„U ovom sustavu znači provjeravamo cijene, znamo da materijali idu u zrak, da cijena radova ide u nebo, ali ono što je bitno za vaše čitatelje, na području katastrofe to je cjenovno u nadležnosti Republike Hrvatske, u ovom trenutku Središnjeg državnog ureda, znači nema troška.“, dodao je državni tajnik Gordan Hanžek.

Nakon što je izrađen projekt, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine izdaje konačnu odluku o obnovi, a tad slijedi raspis natječaja, nakon čega se pristupa samoj obnovi.

najčitanije