U gradskom proračunu više od 22 milijuna kuna za očuvanje industrijske baštine

mradenovic

Za projekte završetka Holandske kuće te projekt Zaštite kulturne baštine – Interpretacijski centar Segestika – Siscia, gradska blagajna ove godine raspolaže sa nešto više od 22 milijuna kuna.
Za Holandsku kuću u ovogodišnjem je proračunu osigurano 20.542.890,00 kuna. Nastavljaju se radovi na rekonstrukciji i izgradnji zgrade Holandska kuća, koji je sufinanciran sredstvima iz EU fondova. Holandska kuća bit će jedinstveni projekt prezentacije industrijske baštine u Hrvatskoj. Riječ je o jedinom projektu takve vrste u Hrvatskoj koji je osmišljen u svrhu prezentacije i iskorištavanja industrijske baštine kao turističkog potencijala . Ako radovi nastave prema planu, otvorenje bi moglo biti u drugom kvartalu ove godine.
Osim Holandske kuće, proračunskim sredstvima te sredstvima Ministarstva kulture, priprema se projektna dokumentacija i provedba projekta sanacije zaštićenih kulturnih dobara, za koje se u proračunu osiguralo 1.800.000,00 kuna. Podsjetimo, sredinom studenog prošle godine, izloženi su natječajni radovi za izradu urbanističko – arhitektonskog rješenja Interpretacijskog centa Segestika – Siscia.
Na Program zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima Ministarstva kulture, ove su godine prijavljeni i projekti sanacije spomenika „Zastava“ te spomenika „Debeli brijest“, obnova lokaliteta „Siscia in situ“ te izrada glavnog i izvedbenog projekta Parka skulptura „Željezara“.

najčitanije