„Tvoj izbor – tvoja budućnost“: Osmašima predstavljena strukovna zanimanja

329783283 885321255870304 724199436338277889 N

Županijska komora Sisak nastavlja provoditi projekt upoznavanja učenika osmih razreda osnovnih škola sa strukovnim zanimanjima kroz projekt “Tvoj izbor – tvoja budućnost”. U sklopu tog projekta u Sisku je 18. travnja održan Dan otvorenih vrata – Burza potreba za zanimanjima.

 

Učenicima osmih razreda osnovnih škola iz Siska predstavile su se tvrtke ABS Sisak, Applied Ceramics, Sisak i SOL Croatia, Sisak te srednje strukovne škole Industrijsko-obrtnička škola Sisak, Strukovna škola Sisak i Tehnička škola Sisak.

 

Cilj projekta je približiti potrebe poslodavaca za određenim strukovnim zanimanjima te učenike osnovnih škola motivirati da ih odaberu kao svoje zanimanje, približiti im njihov budući posao i poslodavce.

 

„Želimo na jedan suvremen način učenicima prezentirati mogućnost izbora zanimanja koje će im sutra osigurati posao i egzistenciju upravo u našoj županiji“, rekao je predsjednik komore Tihomir Babić te pozvao sve osnovnoškolce koji još nisu odabrali školu i odabrali buduće zanimanje da prate ovaj projekt koji će se provoditi i u ostalim županijskim mjestima.

 

Ovakvi su događaji važni jer učenici nisu uvijek upoznati sa svim programima koje škole nude. Plan i program rada budućim srednjoškolcima prezentirala je i Tehnička škola Sisak. „Važna su ovakva događanja jer učenici u principu ne znaju puno o svim programima koje nudimo, kako o našoj, tako i o ostalim školama. Nastojimo kroz cijelu godinu predstaviti svoje programe osnovnoškolcima. Imali smo prošli mjesec Dane otvorenih vrata. U dva dana našu školu obišlo je tristotinjak učenika koji su bili oduševeljni opremom, pojasnili smo im kakvi su naši kurikulumi i mislim da će odaziv za upise biti odličan“, rekao je ravnatelj Davor Malović.

Ovaj projekt je nastavak projekta Metalci su (opet) IN kojeg je započela Strukovna grupa metaloprerađivača ŽK Sisak 2017. godine s ciljem promocije metaloprerađivača i metaloprerađivačkih zanimanja učenicima osnovnih škola ali i široj javnosti, promicanja tih zanimanja i mijenjanja percepcije o njima kao nedovoljno vrijednima ali traženima na tržištu rada.

 

„Ovakva su nam događanja vrlo važna obzirom na trenutnu situaciju, a situacija je takva da imamo nedostatak kadrova svih tipova, pogotovo operativan kadar, ne govorim o inženjerima i višim stručnim spremama. Treba se mijenjati percepcija roditelja i djece je struka ‘prljav’ posao“, dodaje Milan Sladojević iz tvrtke SOL Croatia.

 

Dani otvorenih vrata – Burza potreba za zanimanjima u okviru projekta projekta Tvoj izbor-tvoja budućnost trebali bi postati tradicionalno godišnje događanje, prije upisa djece u srednje škole.

najčitanije