Svjetski dan srca uz akciju „Hodanjem do zdravlja“

imp

„Hodanjem do zdravlja“ naziv je javnozdravstvene akcije koja će se s početkom u 16h provesti u subotu, 29.rujna, prilikom obilježavanja Svjetskog dana srca.
Akcija se provodi u sklopu nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ čiji je cilj unaprjeđenje zdravlja stanovništva kroz promoviranje zdravih životnih stilova. Nositelj nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a na županijskoj razini – Županijski zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije koji poziva građane svih uzrasta (djeca, mladi, osobe srednje i starije životne dobi) da dođu na hodanje (i druženje), a sve pod stručnim vodstvom profesora kineziologije.
Okupljanje se planira kod Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sisak (Tomislavova 19) u 15,45-16,00 sati, a planirana pješačka ruta ide do Starog grada i nazad Erdodyevom obalom.
Aktivnost „Hodanjem do zdravlja“ održavat će se u Sisku svaki tjedan do kraja godine u unaprijed dogovorenom terminu, a simbolično započinje upravo na Svjetski dan srca. Bolesti srca i krvnih žila su veliki javnozdravstveni problem jer su vodeći uzrok pobola i umiranja stanovništva, a hodanje je izvrsna aktivnost kojom se može poboljšati i održati zdravlje krvožilnog sustava.
Na isti dan u isto vrijeme (subota 29. rujna u 16 sati) Gradsko društvo Crvenog križa Sisak u suradnji sa Županijskim zavodom za javno zdravstvo Sisačko- moslavačke županije će promovirati ovogodišnju temu Svjetskog dana srca koja odgovara na pitanje “Što mogu učiniti za svoje srce i tvoje srce, sada i odmah?”. Na ovoj javnozdravstvenoj akciji koja se također održava u sklopu već spomenutog nacionalnog programa „Živjeti zdravo“, Volonteri Crvenog križa će uoči nogometne utakmice HNK Segeste koja počinje u 16,00 sati zainteresiranim posjetiteljima mjeriti arterijski tlak i šećer u krvi. Tijekom odmora između dva poluvremena utakmice također će prikazati osnove oživljavanja osoba sa zastojem srca te dijeliti prigodne edukativne materijale.

najčitanije