Svjetski dan darivatelja krvi

imp

Svake godine 14. lipnja, diljem svijeta obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi. Time se želi podići razina svijesti o potrebama i važnosti sigurne krvi i krvnih pripravaka. To je i prilika da se zahvali svim dobrovoljnim davateljima krvi na njihovom daru života. Transfuzijom krvi i krvnih pripravaka pomaže se u spašavanju milijuna života svake godine. Krv može pomoći u produženju očekivane životne dobi i poboljšanju kvalitete života pacijenata koji boluju od stanja opasnih po život te je neophodna kod složenih medicinskih i kirurških zahvata. Jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života.
Svake godine u svijetu se prikupi 92 milijuna doza krvi. Otprilike polovica ih se prikupi u zemljama visokih prihoda, u kojima živi samo 15% svjetske populacije. Mnogi pacijenti kojima je potrebna transfuzija, osobito u zemljama u razvoju, nemaju pravovremeni pristup sigurnoj krvi.
Cilj Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) je da se do 2020. godine u svim zemljama sve zalihe krvi prikupe od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi. Danas su u 62 zemlje svijeta nacionalne zalihe krvi prikupljene od dobrovoljnih darivatelja krvi. Ali u 40 zemalja još uvijek se ovisi o obiteljskom darivanju krvi i plaćenim darivateljima krvi i manje od 25% doza krvi prikupi se od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi.
Priliku za ući u veliku obitelj darivatelja krvi odnosno za darivati krv Siščani će imati krajem lipnja. U srijedu 26.lipnja, akcija će se održati od 9 do 12 – 13 sati u Društveno domu INA Rafinerije nafte Sisak, a u četvrtak 27.lipnja od 10 do 18 sati u retoranu Trattoria na Željezničkom kolodvoru Sisak.
Podsjećamo, prva je akcija darivanja u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa, održana u Sisku – 25.listopada 1953.godine.

najčitanije