Starije osobe najčešće su žrtve prijevara

st

Kako se zaštititi od provale ili prijevare? Teško je na to pitanje odgovoriti, a pogotovo znati pravovremeno djelovati.
Kako su najčešće žrtve upravo osobe starije životne dobi, Agencija lokalne demokracije Sisak u suradnji s Domom za starije i nemoćne i sisačkom policijom, organizirala je predavanje u kojem su posjetitelji iz prve ruke, od kontakt policajca, mogli čuti neke od savjeta. Puna dvorana u Domu umirovljenika dokaz je da potreba za ovakvim aktivnostima postoji, s obzirom da je vidljivo kako su starije osobe ugrožena skupina u vidu pravne zaštite, najčešće su žrtve raznih prijevara, ali su im prava ugrožena i u drugim područjima, od zdravstva, socijale, društvenog života i slično, rekla je Paula Raužan, predsjednica ALD-a.
‘Svrha projekta je senzibilizirati zajednicu i informirati starije osobe kako štititi svoja prava. U okviru projekta održavamo i razne kreativne radionice sa svrhom poticanja aktivnog starenja’, rekla je Raužan.
Kontakt policajac Ivica Krnic na predavanju je govorio upravo o najčešćim modalitetima prijevara i krađa.
‘Upravo u medijima čujemo da su prevatanti osobe koje se lažno predstavljaju, kažu kako nešto prodaju ili su došle zamijeniti starije novčanice. Događa se da ih starije osobe zbog neinformiranosti puštaju u svoj dom te postaju žrtve krađa dokumenata, ušteđevina, nakita i slično’, kaže Raužan te dodaje kako svaku prijevaru, ali i pokušaj prijevare, treba prijaviti, što starije osobe rijetko čine.
Predavanje je održano u sklopu projekta „Trenutak sa mnom – Uključujem se jer sam informiran(a)“ kojeg provodi Centra za civilne inicijative iz Zagreba u partnerstvu s Agencijom lokalne demokracije Sisak i Savezom za pravedno društvo iz Bjelovara. Projekt financiraju Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Centar za civilne inicijative.

najčitanije